da li se pronalazite?

KADA OVO NAUČITE DA PREPOZNATE, ŽIVOT ĆE VAM SE PREOKRENUTI ZA 360 STEPENI: Ovo su sigurni znaci da ste previše fini!

Briga o drugim ljudima i njihovim osećanjima nešto je što nam omogućava da formiramo dublje i značajne odnose, a empatija nam pomaže da ih razumemo. Međutim, kada usled brige o drugima zapostavimo sebe, to je znak da nešto treba da se promeni.

Zanimljivosti
Autor:
KADA OVO NAUČITE DA PREPOZNATE, ŽIVOT ĆE VAM SE PREOKRENUTI ZA 360 STEPENI: Ovo su sigurni znaci da ste previše fini!
Foto: Shuterstock

Želja da udovoljimo drugima i pomognemo im po svaku cenu može da donese neku vrstu gubitka individualnosti i čak da škodi našem zdravlju. Zbog toga treba postaviti granice i misliti na sebe, što se ne može uvek učiniti preko noći. Prvi korak mogao bi da bude prepoznavanje nekog od znakova koji pokazuju da ste previše fini.

Prekidate sve što radite kako biste pomogli nekome

Ukoliko volite da pomažete drugima čak i po cenu da žrtvujete nešto što je vama važno, onda ste spremni na kompromise. Međutim, ako ste najčešće vi oni koji prave kompromis, a ne druga strana, ipak vam trebaju granice.

Plašite se da nekad ne budete fini jer je to deo vašeg identiteta

U redu je truditi se da budete fini, ali ne po svaku cenu. Kada se plašite šta će neko misliti o vama ako ne budete fini u nekom trenutku, to može loše da utiče na vaše mentalno zdravlje, a zbog brige o sebi ne smete da osećate krivicu.

Osećate se odgovornim za tuđa osećanja

Kada shvatite da ste vi onaj koji se brine za osećanja prijatelja i članova porodice i nikad se ne zauzimate za sebe, vreme je da prestanete to da radite. Vaše reči i dela utiču na druge, ali niste samo vi odgovorni za njihove živote i osećanja.

Često prelako opraštate problematično ponašanje

Opraštanje drugima jeste vrlina i bolja je opcija od zadržavanja ljutnje u sebi, ali neke stvari jednostavno ne morate da oprostite. Ako imate poznanika koji vas konstantno puni negativnom energijom, ne misli o vašim osećanjima i ne oseća nikakvu krivicu kada loše utiče na vas, razmislite o tome šta uopšte pozitivno donosi ta osoba. Probajte da im skrenete pažnju, kako ne bi sva negativna energija i pritisak uticali samo na vas.

Po svaku cenu tražite nečije odobrenje

Vi niste odgovorni za nečije loše ponašanje i oni bi trebalo da se potrude da poprave situaciju, a ne samo vi. Traženje njihovog odobrenja i uvažavanja po cenu promene sopstvenog ponašanja i stava nije dobro i stvara nezdravi presedan.

Finoća je samo način da izbegnete probeme

Niko ne želi da rešava konflikte koje ne mora i svi se trudimo da ih izbegnemo na ovaj ili onaj način, ali kada taj teret pada samo na vas, on može imati mnogo veće negativne emotivne posledice nego što ste svesni.

Kažete ljudima da je sve u redu kada vas povrede

Nije uvek lako reći kako se zaista osećate, ali ponekad je to neophodno. Ako vam je više stalo do toga da nekog ne uvredite, oni mogu da počnu da vas shvataju zdravo za gotovo, umesto da se odnose prema vama sa poštovanjem koje zaslužujete.

Plašite se reakcije drugih na svoje reakcije koje su malo drugačije

Kada su svi navikli da vi uvek budete fini i imate isključivo reakcije u skladu sa njihovim očekivanjima, vi ste oni koji podnose najveći teret i nepotrebno se opterećuju. Svako sme da bude uznemiren, razočaran ili ljut, samo je važno o svemu popričati otvoreno i ne plašiti se ničije reakcije.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs