obavezno pročitajte

BUDITE ODLUČNI I VEŽBAJTE: Recite NE bez osećaja griže savesti!

Pred nama je uvek aktuelna i korisna tema, jer mnogi od nas imaju poteškoće da zaštite sebe u nekim trenucima. Umesto da kažu da na nešto ne pristaju, ili ne žele, ili im je preko volje da urade, oni pristanu na uslove druge osobe, i idu protiv sebe.

Zanimljivosti
Autor:
BUDITE ODLUČNI I VEŽBAJTE: Recite NE bez osećaja griže savesti!
Foto: Shutterstock

Ovo posebno zabrinjava ako je učestalo, jer govori o nepoštovanju sebe i svojih potreba. Ukoliko se prepoznajete u ovom opisu, mislimo da će vas zanimati ono što sledi.

1. Otkrijte izvor krivice

Saznajte zašto vam je tako teško da kažete ne. Imate li preteranu potrebu da udovoljite drugima? Odakle dolazi ova potreba? Je li to samo u određenim vezama ili situacijama? U kojima i kada? Postavljajte sebi što više pitanja i zapišite odgovore jer će vam to pomoći da utvrdite odakle dolazi griža savesti.

2. Prestanite sa upoređivanjem sa drugima

Ovo je veoma važno. Svaka osoba je drugačija i ako drugi na nešto kažu da, to ne znači da se morate ponašati na isti način. Uspoređujući sebe sa okolinom, veća je šansa da ćete svoje postupke prilagoditi željama drugih, a ne svojima.

3. Naučite da se brinete o sebi

Kada se posvetite sebi, lakše ćete oslušnuti svoje potrebe. Brinući o sebi, naučite kako sebe staviti na prvo mesto i ponuditi sebi sve što tražite kod drugih.

4. Posmatrajte širu sliku

Kada nekoga odbijete, ponekad druga osoba može odreagovati vrlo burno, zbog čega vam savest ne da mira. Distancirajte se od situacije i sagledajte je što objektivnije; reakcija drugih ljudi je odraz njihovog unutrašnjeg stanja i nije vaša odgovornost. Vaša je odgovornost brinuti se o sebi.

5. Budite odlučni i vežbajte

Biti u stanju reći ne je veština. Svesno vežbajte odbijanje drugih kada procenite da je trenutak. Istovremeno, obratite pažnju na svoja osećanja i beležite ih. Što više puta kažete ne, to je lakše.

6. Oprostite sebi

Ceo život učimo i rastemo. Čak i kada vam ide jako dobro, može vam se dogoditi da ponekad budete frustrirani. Tada je važno oprostiti sebi, naučiti lekciju i krenuti dalje.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs