Praznični jelovnik

Svečana božićna trpeza: Za najveći praznik spremaju se najlepša jela! (RECEPTI)

Dan kada se porodica obavezno okuplja za stolom

Recepti
12:33h Autor:
Svečana božićna trpeza: Za najveći praznik spremaju se najlepša jela! (RECEPTI)
Foto: Shutterstock

Nakon Božićnog posta koji traje tačno 40 dana, i povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića, srpske porodice tradicionalno spremaju bogatu i svečanu trpezu puni raznih, najukusnijih slanih i slatkih đakonija.

Ručak na Božić obično započinje toplim jelom na kašiku. Predlažemo da probate savršenu carigradsku čorbu:

Sastojci: 300 g pilećih grudi, peršun, 500 g bamije, 50 ml sirćeta, 5 šargarepa, 1 koren celera, 200 ml kisele pavlake, 1 kašika crvene mlevene paprike, 2 kašike brašna, 2 glavice luka, ulje, so, mleveni crni biber.

DETALJNU PRIPREMU PROČITAJTE OVDE!

Čorba
foto: Profimedia

Ako ne spremate božićnu pečenicu za glavni obrok, predlažemo sledeće glavno jelo:

Sočna rolovana piletina

Sastojci: belo meso od 1 pileta, 150 g tanke slanine, 100 g mortadele ili bilo koje šunke, 100 g dimljene kobasice, 100 g listova kačkavalja, malo kiselih krastavaca, 1 kašika senfa, 1 kašika namaza od sira, 3 čena belog luka, so, bibera, kari, začin po želji, peršunov list.

DETALJNU PRIPREMU PROČITAJTE OVDE!

rolovana piletina
foto: Bakina kuhinja

Za Božić obično pripremamo bar još jedno glavno jelo, dok izbor najčešće pada na jelo koje svi vole - sarmu. Ovoga puta vam predlažemo neobičan i potpuno drugačiji recept za "sarmu" koji će vam se sigurno dopasti:

Sočan rolat od kupusa i mesa

Sastojci: 1 glavica kupusa, 300 g mlevenog mesa, 200 ml kisele pavlake, peršun, 2 kašike griza, pola čaše brašna, 1 jaje, 150 ml mleka, 1 glavica crnog luka, ulje, so, mleveni crni biber.

DETALJNU PRIPREMU PROČITAJTE OVDE!

Rolat od kupusa i mesa, Slani rolat
foto: Profimedia

Glavna jela ne mogu proći bez bar jednog sočnog priloga. Predlažemo vam dva najlepša po našem izboru:

Zapečeni pire krompir iz rerne

Sastojci: 2 kg krompira, 250 ml kisele pavlake, 200 g krem sira, 1 kašika soli, četvrtina kašičice mlevenog bibera, 1 čen belog luka, 1 kaška rastopljenog maslaca, pola kašičice mlevene paprike.

DETALJNU PRIPREMU PROČITAJTE OVDE!

pire krompir
foto: Profimedia

Kiparska caciki salata

Sastojci: 750 g krastavca, 3 čena belog luka, 200 ml grčkog jogurta, 500 g feta sira, maslinovo ulje, 50 g mirođije, so, 20 g nane.

DETALJNU PRIPREMU PROČITAJTE OVDE!

Caciki
foto: Igy the cook

Najslađe se ostavlja za kraj...

Predlažemo dva najlepša recepta za svečane torte!

Šampita torta sa dva fila

Sastojci za patišpanj: 7 jaja, 7 kašika šećera, 8 kašika brašna, 12 kašika mlevenih oraha.

Za fil: 7 žumanaca, 12 kašika šećera u prahu, 300 grama mlevenog keksa, 200 mililitara gustog soka, 10 kašika mlevenih oraha, 5 kašika seckanih oraha, 250 grama margarina, 250 grama šećera u prahu, 100 grama čokolade za kuvanje.

Za šampita deo: 7 belanaca, 17 kašika šećera.

Plus 9 kašika šećera za karamel.

DETALJNU PRIPREMU PROČITAJTE OVDE!

Torta, Bela torta, Šampita torta
foto: Shutterstock

Ruska medovik torta

Sastojci za testo: 450 grama brašna, 150 grama šećera, 100 grama maslaca, 85 grama meda, 3 jaja, 5 grama sode bikarbone

Sastojci za nadev: 500 ml kisele pavlake, 250 ml pavlake za šlag, 170 grama šećera u prahu, 1 kašika ekstrakta vanile.

DETALJNU PRIPREMU PROČITAJTE OVDE!

Medovik torta
foto: Shutterstock

Da li vam se dopadaju naši predlozi recepata? Šta ćete spremati za svečanu božićnu trpezu?

Podelite sa nama u komentarima!

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs