Oprez

Ovo je jedini način da sa voća i povrća uklonite korona virus: Tvrdi doktor Sem Haj!

Ispostavilo se da virus može da opstane i po nekoliko dana na voću i povrću

Trpeza 26.03.2020. - 18:04h Autor: Stil / index.hr
Foto: Profimedia

Istraživanja su potvrdila da virus Covid-19 može preživeti na tvrdim površinama kao što su plastika i čelik satima, u nekim slučajevima i danima. Sada se ispostavilo da i voće i povrće takođe mogu biti prenosnici virusa.

 

"Covid-19 se kao i svi drugi virusi koji su uzročnici prehlada i gripe prenosi kada kašljemo i kijamo, odnosno kapljičnim putem. Kad se to dogodi, kapljice padaju na svaku površinu u radijusu od dva metra", kazao je za portal Body+Soul dr. Sem Haj pa dodao da je upravo zbog toga prenos virusa prilično jednostavan.

 

"Kad obrišete oči, nos ili usta, virus prenosite na prste, a onda dalje na predmete koje dodirujete. To vredi i za voće i povrće u trgovinama koje ljudi slobodno dodiruju", upozorava.

Ipak, to ne znači da morate prestati kupovati sveže namirnice, ali trebate biti oprezniji kod njihove pripreme i konzumacije.

 

"Moj savet je da pričekate par dana pre nego što se odlučite da ih konzumirate i da ih dobro isperete“, ističe dr Hej.

 

Preporuke po pitanju pranja voća i povrća su sledeće.

 

1. Operite ruke 20 sekundi toplom vodom i sapunom.

 

2. Proverite ima li na komadu voća ili povrća oštećenja i odstranite ih nožem.

 

3. Isperite namirnicu pre guljenja i budite sigurni da prljavština i baterije nisu došle u kontakt s nožem kojim ćete seći namirnicu.

 

4. Nežno istrljajte voće ili povrće pod mlazom vode.

 

5. Uzmite čisti nož i njime ogulite krastavce, jabuke ili krompir.

 

6. Osušite namirnicu suvom i čistom krpom ili papirnim ubrusom.

 

7. Kad su u pitanju salata ili kupus, uklonite sve spoljne listove i dobro ih isperite vodom.

 

Voće i povrće možete ostaviti u frižideru na temperaturi ispod 5 stepeni Celzijusa.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs