Za nedelju pred nama izaberite nešto pikantno, ukusno i lako za pripremu. Predlažemo vam 7 jela za 7 dana u nedelji:
1. Piletina na turski način
Potrebno je:
- 500 grama pilećih prsa iseckanih nakocke
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica kumina
- 1 kašičica čilija
- 1 kašičica suve začinske paprike
- biber
- 3 čena belog luka
- 2 kašike paradajz pirea.
- 1 kašika sirćeta
- pola šolje jogurta
Kako se sprema, pogledajte ovde:
2. Mleveno meso i pire krompir na turski način
Sastojci:
- 300 grama mlevenog mesa
- 100 grama kupusa
- 1 jaje
- manja glavica luka
- 2 čena belog luka
- malo ulja
- 3 kasike brašna
- Začini: biber, suvi začin, so, začinska paprika, peršun
Za krompir pire:
- 4 veća krompira
- 50-100 grama sira po želji
- 3 kasike mleka
- malo soli, suvi začin i muskatnog oraščića.
A kako se priprema pogledajte ovde:
3. Miš-maš iz rerne
Sastojci:
- 1 tegla pečenih paprika,
- 100 g sira,
- veza peršuna,
- 3 čena belog luka,
- 2 prstohvata bibera,
- prstohvat soli,
- 2 kašike ulja,
- 100 g kačkavalja.
Za preliv:
- 3 jaja,
- 4 kašike kiselog mleka,
- 2 kašike brašna,
- prstohvat sode bikarbone.
Način pripreme pogledajte ovde:
4. Punjene lepinje
Sastojci za testo:
- 2 čaše integralnog pšeničnog brašna
- 3 čaše običnog brašna
- 1 kašičica suvog kvasca
- 1 šoljica mleka i do pune čaše mlake vode
- 1 kačičica sitnog šećera
- 1 kašičica soli
Fil:
- 350 g mlevene junetine
- 2 paradajza srednje veličine
- 2 glavice crnog luka (srednje)
- 2 sveže zelene paprike
- 2 sveže crvene paprike
- 1 kašika paradajz pirea
- 1 kašika pirea od paprike (umesto njega može kašika pirea od paradajza)
- 1 veza peršuna
- 1 čen belog luka (po želji)
- malo bibera, soli, mlevenog kima i aleve paprike
- 1 čaša ulja
Kako se priprema pogledajte ovde:
5. Brza ljuta čorbica
Potrebno je:
- Leblebija
- 1 veća glavica crnog luka
- 1 ljuta papričica
- malo grčkog jogurta
- 200 ml paradajz soka
- voda
- ulje
- začini (beli luk i svež đumbir, so, biber, kumin, kurkuma, crvena začinska paprika)
Pogledajte kako se sprema ovde:
6. Golzeme - punjene pogače
Potrebno:
- 500 g mekog brašna
- 10 g svežeg kvasca
- malo soli
- 2 kašike maslinovog ulja
- 250-300 ml mlake vode
Nadev :
- 300 g svežeg spanaća
- 2 glavice mladog crnog luka
- 1 kašika maslinovog ulja
- 200 g sira
- po ukusu soli i bibera
A kako se priprema, pogledajte ovde:
7. Turli tava
Sastojci:
- 3 krompira
- 400 grama jagnjetine
- 1 pakovanje pečuraka
- 2 paradajza (iseckanih na kockice)
- 3 paprike (iseckane na kockice)
- 1 luk (iseckan)
- 1 činijica čedar sira
- 1 kašika paradajz paste
- maslinovo ulje
- so, biber, timijan, kim, po u kusu
Pripremu pogledajte ovde: