Vaskršnji praznici su pred vratima. Dok deca s nestrpljenjem očekuju poklone i slavlje, muškarci se raduju ukusnim obrocima, domaćice planiraju jelovnik, a mi vam donosimo predlog Vskršnje trpeze.
PREDJELO:
Kupus kiflice
Potrebno:
Za testo:
- 1kg brašna
- 40gr svežeg kvasca
- 20ml mlakog mleka
- 2 kašičice šećera
- 100ml mlake vode
- 100ml ulja
- 250ml mleka
- 2 belanca
- ravna supena kašika soli
Za fil:
- 250gr otopljenog maslaca
- 2 žumanca
- sir
Recept i detaljnu pripremu možete pogledati OVDE.
Salata sa tortelinama, šunkom, sirom i majonezom
Potrebno:
- Pakovanje torelina
- 100 grama šunke
- 150 grama kačkavalja
- 2 crvene sveže paprike
- pola velikog krastavca
- pola konzerve kukuruza šećerca
- 1 veza vlašca
- 3 kašike kiselog mleka
- 3 kašike majoneza
- so i biber
Pripremu i još ideja za salate možete pogledati OVDE.
Nezostavni deo svake trpeze Vaskršnja pogača
Potrebno:
- 800-850 grama brašna
- 200 ml jogurta
- 200 ml vode
- 1 jaje
- 100 ml ulja
- 1 kašičica šećera
- 1,5 kašičice soli
- 30-40gr. kvasca
- 250gr. putera ili margarina za premazivanje
- 1 jaje za premazivanje, susam, lan
Kompletnu pripremu i video možete pogledati OVDE.
GLAVNO JELO
Pileća čorba
Potrebno:
- 5 bataka sa karabatakom
- 1 glavica crnog luka
- 1 koren paškanata
- 1 koren celera
- 2 šargarepe
- 1 veći krompir
- 100 gr.mešavine povrća za rusku salatu
- 2 lista lovora, nekoliko zrna bibera i slačice.
Recept i kompletnu pripremu možete pronaći OVDE.
Jagnjetina iz rerne
- 4 kg jagnjetine (najbolje od plećke)
- 1,5 kg krompira
- 3 kašike soli
- 1 kašika bibera
- 4 čena belog luka
- 1 kašika ruzmarina
- 3 lista lovora
- 2 l mleka
- 100 ml malsinovog ulja
Recept i kompletnu pripremu za najlepše jagnjeće pečenje iz rerne možete pronaći na linku OVDE.
DESERT
Starinska torta od 4 jajeta
Potrebno:
- 2 jaja
- 12 kašika šećera
- 2 kesica vanil šećera
- 12 kašika mleka
- 12 kašika brašna
- 1 kašika kakaa
- 1/2 praška za pecivo
Za fil:
- 1 l mleka
- 18 kašika šećera
- 200 g čokolade
- 250 g kokosa ili 300gr. mleveni orah
- 250 g putera ili margarina
Pripremu i detaljno objašnjenje možete pogledati OVDE.
Najlepše uskršnje oblande
Potrebno:
- 300 ml. mleka
- 300 gr. šećera
- 250 gr. putera ili margarina
- 200 gr. bele čokolade
- 300 gr. mlevene plazme
- 550-600 gr. čokoladnog keksa
- 100 ml. mleka za potapanje keksa
Glazura:
- 250gr. crne čokolade
- 200ml. slatke pavlake
- Šarene mrvice
Postupak pripreme možete pronaći OVDE.