Uskršnja trpeza mora biti raznolika: osim pogače i slatkih đakonija, šarenih jaja i pita, salate su takođe deo nezaobilaznog vaskršnjeg menija.
Danas vam donosimo 5 recepata za 5 raznovrsnih i ukusnih uskršnjih salata:
1. Salata sa tortelinama, šunkom, sirom i majonezom
Potrebno:
- Pakovanje torelina
- 100 grama šunke
- 150 grama kačkavalja
- 2 crvene sveže paprike
- pola velikog krastavca
- pola konzerve kukuruza šećerca
- 1 veza vlašca
- 3 kašike kiselog mleka
- 3 kašike majoneza
- so i biber
Priprema: Torteline skuvajte i prohladite, pa u činiju sa njima dodajte seckanu šunku, kačkavalj, paprike, kastavce, kukuruz šećerac, majonez i kiselo mleko, so i biber. Sve izmešajte, dodajte vlašac i poslužite.
2. Salata u slojevima sa jajima, kukuruzom i graškom
Potrebno je:
- 6 kuvanih jaja
- Sir
- 6 komada kiselih krastavčića
- 1 veza vlašca
- 1 veza rotkvica
- Grašak iz konzerve
- Kukuruz iz konzerve
- 4 kašike jogurta
- 4 kašike majoneza
- So i biber.
Priprema: Rotkvice izrendajte, jaja skuvajte ili iskoristite ona ispucala uskršnja jaja, a onda ih iseckajte na sitno, zatim sir izrendajte, izmešajte u posebnu činiju kiselo mleko i majonez i začine, krastavčiće iseckajte, - sve ovo predstavlja pripremu.
Slažete salatu u činiju tako što prvo stavite jaja, pa seckan vlašac pa sloj majoneza i kiselog mleka, onda stavljate grašak, kukuruz, rotkvice, sloj majoneza i kiselo gmleka, pa rendan kačkavalj i vlašac.
3. Salata sa tortelinama, fetom, sušenim paradajzom i rukolom.
Potrebno je:
- Torteline
- 4 kašike semenki suncokreta
- feta sir
- 4 šake sveže rukole
- 7 komada suvog mariniranog paradajza
- 1 crvena paprika
- so i biber
Priprema: Torteline skuvajte i ostavite da se prohlade. Zatim paradajz i papriku iseckajte na sitno. Fetu izmrvite. U činiju stavite torteline, sekcano povrće, seckanu rukolu, sir i začine. Dodajte i semenke suncokreta. Promešajte i poslužite.
4. Tartarska salata sa jajima i kiselim krastavčićima
Potrebno je:
- 6 kuvanih jaja
- 6 kiselih krastavčića
- marinirane pečurke
- 1 glavica crvenog luka
- mirođija
- veza vlašca
- 2 kašike kiselog mleka
- 2 kašike majoneza
- so i biber
Priprema: Isecakti jaja, kao i krastavčiće, ali i pečurke i crni luk. Iseckati vlašac i mirođiju. Sve staviti u činiju, dodati jogurt i majonez kao i so i biber. Promešati i poslužiti.
5. Salata sa jajima, ananasom i šunkom
Potrebno je:
- 6 komada kuvanih jaja
- ananas iz konzerve
- šunka
- kukuruz iz konzerve
- celer
- kiselo mleko i majonez
- so i biber
Priprema: Iseckajte jaja, šunku i ananas. Celer izrendajte. Izmešajte kiselo mleko i majonez, pa dodajte so i biber. Sve promešajte i poslužite.
Kako se prave sve ove salate pogledajte u videu: