Kolač od oraha sa domaćim korama se pravi generacijama, a neodoljivo podseća na baklavu.
Sastojci:
Kore:
- 500 g brašna
- 200 ml hladne vode
- 2 kašičice sode bikarbone
- 1 prsohvat soli
- 150 ml ulja
- 20 kašika mlevenih oraha
- 10 kašika šećera
Šerbet:
- 500 g šećera
- 1,5 čaša voda
Priprema:
Od brašna, hladne vode, sode bikarbone, ulja i soli zamesiti testo. Podeliti na devet jednakih loptica. Pleh okrugli prečnika 22 cm podmazati uljem. Jednu lopticu rastanjiti oklagijom u krug da bude veličine pleha. Staviti testo u podmazan pleh, posuti s malo šećera i mlevenih oraha. Ponoviti postupak sa svim ostalim lopticama. Na poslednju koru ne ide fil, samo se poprska uljem. Pre pečenja orasnik isecite na kocke i ostavite da odstoji 15 minuta. Pecite oko 40 minuta u zagrejanoj rerni na 200 stepeni. Ohlađen preliti vrelim šerbetom koji ste skuvali od šećera i vode. Ostaviti da kolač potpuno upije šerbet pre služenja.