RECEPT ZA KOLAČ OD ORAHA SA DOMAĆIM KORAMA: Orasnik je još ukusniji i sočniji od baklave

Orasnik je pomalo zaboravljeni kolač, a po ovom proverenom receptu naših baka uspeće vam iz prve.

Recepti
15:11h Autor:
RECEPT ZA KOLAČ OD ORAHA SA DOMAĆIM KORAMA: Orasnik je još ukusniji i sočniji od baklave
Recept za kolač od oraha sa domaćim korama, Foto: Printscreen/youtube

Kolač od oraha sa domaćim korama se pravi generacijama, a neodoljivo podseća na baklavu.

Sastojci:

Kore:

  • 500 g brašna
  • 200 ml hladne vode
  • 2 kašičice sode bikarbone
  • 1 prsohvat soli
  • 150 ml ulja
  • 20 kašika mlevenih oraha
  • 10 kašika šećera

Šerbet:

  • 500 g šećera
  • 1,5 čaša voda
    Orasnik liči na baklavu
    Orasnik liči na baklavu foto: Printscreen/youtube

Priprema:

Od brašna, hladne vode, sode bikarbone, ulja i soli zamesiti testo. Podeliti na devet jednakih loptica. Pleh okrugli prečnika 22 cm podmazati uljem. Jednu lopticu rastanjiti oklagijom u krug da bude veličine pleha. Staviti testo u podmazan pleh, posuti s malo šećera i mlevenih oraha. Ponoviti postupak sa svim ostalim lopticama. Na poslednju koru ne ide fil, samo se poprska uljem. Pre pečenja orasnik isecite na kocke i ostavite da odstoji 15 minuta. Pecite oko 40 minuta u zagrejanoj rerni na 200 stepeni. Ohlađen preliti vrelim šerbetom koji ste skuvali od šećera i vode. Ostaviti da kolač potpuno upije šerbet pre služenja.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs