Dokazuju to i mnoge starinske poslastice kojima se vraćamo iz godine u godinu, a jedna od njih su i žute štanglice. Jednostavan kolač od oraha u kombinaciji sa žutom glazurom mnoge odmah vraća u detinjstvo.
KORA:
- 4 belanca
- 150 g putera
- 150 g šećera
- 100 g brašna
- 150 g oraha
- 1 prašak za pecivo
FIL:
- 4 žumanca
- 100 g šećera u prahu
- 1 vanilin šećer
PRIPREMA:
1. U jednoj posudi pomešajte brašno i prašak za pecivo. Pravougaoni pleh za pečenje premažite s malo putera i posipajte brašnom. Puter sobne temperature umutite mikserom sa šećerom. Kada dobijete lepu glatku smesu, umešajte orahe. Razdvojite belanca od žumanaca.
2. Belanca istucite u čvrsti sneg. Zatim naizmenično u smesu dodajte brašno i sneg. Mešajte lagano i ručno mešalicom ili špatulom.
3. Smesu izlijte u pripremljeni pleh, poravnajte špatulom ili kašikom i stavite u rernu zagrejanu na 180 stepeni. Pecite između 20 i 25 minuta, dok kora ne porumeni na površini i ne odvoji se od ivica.
4. Dok se kora peče, penasto umutite žumanca, šećer u prahu i vanilin šećer. Kada je kolač ispečen, izvadite ga pa prelijte glazurom od žumanaca i šećera pa vratite u rernu. Odmah smanjite temperaturu na 150 stepeni i pecite ga 5 minuta. Nakon toga ugasite rernu i ostavite kolač da se ohladi u njoj.
Prijatno!