Najlepši običaj kod Uskrsa zasigurno je farbanje jaja. Crvena boja simbolizje nevino prolivenu Isusovu krv, a upravo čuvarkuća treba da bude u ovoj boji.
Danas postoji mnogo tehnika za ukrašavanje i farbanje jaja, a većina njih uglavnom zahteva fabričke boje koje su pune hemikalija. Intenzivnu crvenu boju možete da dobijete prirodnim putem uz pomoć voća i začina, a evo i na koji način.
1. Sok od višanja
Ako želite da vaša crvena jaja imaju izrazito intenzivnu crvenu boju, poslužite se sokom od višanja. Postupak je isti kao i kod bojenja sa lukovinom - stavite jaja u šerpu, prelijte sokom od višanja, uz dodatak malo soli i sirćeta. Skuvajte jaja u soku i ostavite da se ohlade.
2. Mlevena paprika
Četiri kašike mlevene paprike sipajte u litar vode, uz dodatak malo soli i sirćeta i skuvajte jaja. Vodite računa da ne koristite ljutu papriku, jer ljutina može da prodre kroz ljusku u sama jaja.