Jaja su ubedljivo omiljeni doručak većini ljudi, bilo da su kuvana ili pržena, dominiraju na gotovo svakoj jutarnjoj trpezi. Osim toga što su ukusna i što od njih možemo napraviti razna jela, puna su proteina i veoma su zdrava.
Koliko su omiljena namirnica za pripremu doručka svedoči i velika pompa koju je napravio fitnes trener pre par meseci kada je pojeo 300 jaja za 10 dana. Ukoliko se spremaju na pravlan način, izvući ćemo maksimum iz njih, a ukoliko i vi imate naviku da konzumirate jaja svakodnevno, na pravom ste mestu!
Postoje oni koji izbegavaju jaja zbog holesterola, međutim taj holesterol omegol se razgrađuje u probavnom sistemu i ne zadržava se u arterijama!
"Smatralo se da je holesterol omegol iz namirnica odgovoran za povećan rizik od kardiovaskularnih oboljenja . Sadašnja preporuka da se nedeljno unosi dva do tri jaja ponovo se preispituje, jer su mnoga istraživanja utvrdila da kardiovaskularne bolesti podstiču zasićene i saturisane masti pre nego holesterol omegol", objašnjava Branka Mirković, nutricionista.
Koliko jaja smete da pojedete
Nutricionistkinja Mejer kaže da ne postoji tačan limit kada je reč o broju jaja koje smete da pojedete, ali to svakako ne znači da treba da ih jedete po nekoliko dnevno jer onda nećete imati mesta u telu za druge nutrijente, piše Mondo.
"Jaja su savršeno zdrava komponenta balansirane ishrane. Postoji veza između kardiovaskularnih bolesti kod ljudi koji imaju dijabetes tipa 2 ili povišen loš holesterol, pa tom kontekstu, konzumaciju jaja bi trebalo ograničiti na sedam nedeljno. To znači jedno dnevno ili po dva svakog drugog, trećeg dana", poručuje nutricionistkinja Mejer.
Top 10 razloga zašto jesti jaja svaki dan:
1. Daju energiju
Jedno jaje ima oko 6 grama kvalitetnih proteina i samo 70 kalorija. Pojedite dva jaja sa pola šolje zobene kaše i pucaćete od energije celi dan.
2. Poboljšavaju funkciju jetre
Svako jaje sadrži zdravu dozu kolina koji poboljšava metabolizam, prenosi vitamine i minerale i poboljšava funkciju jetre.
3. Smanjuju loš holesterol
Istraživanja su pokazala kako svakodnevno konzumiranje jaja može smanjiti loš holestorol u telu i povećati visinu dobrog. Time se smanjuje rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.
4. Poboljšavaju vid
U jajima se nalaze dva antioksidansa - lutein i zeaksantin, a oni štite oči i smnjuju šansu za nastanak očnih bolesti. Uz to, poboljšavaju vid.
5. Daju osećaj sreće
U njima se nalaze esencijalne aminokiseline koje su odgovorne za ublažavanje teskobe, smanjenje visinu stresa u telu i bolje raspoloženje.
6. Pomažu izgubiti višak kilograma
Pojedete li jaja za doručak, tokom dana ćete jesti manje - tako barem tvrde stručnjaci. Visok nivo proteina u njima učiniće vas sitijima i nećete posezati za grickalicama.
7. Štite kosti
Prepuna su vitamina D, što pomaže u prevenciji razvoja osteoporoze.
8. Jačaju mišiće
Puna su proteina koji su važni za brzi oporavak mišića. Dobro je pojesti nekoliko jaja nakon napornog treninga.
9. Pomažu u trudnoći
Dva jajeta sadržavaju oko 250 miligrama kolina. Doktori preporučaju trudnicama i dojiljama da dnevno unose 450 do 550 miligrama kolina. On pomaže razvoju mozga bebe i u sprečavaju oštećenja ploda. Jaja moraju biti dobro termički obrađenja pre konzumacije.
10. Kosa i koža su zdraviji
Jaja sadrže vitamine B kompleksa koji su neophodni za zdravu i lepu kosu i kožu. Ne sadrže gluten i ugljikohidrate.