Uskrs ne može da se zamisli bez uskršnje pogače, a ova je lisnata i mekana, prilagođena za sve uzraste:
Sastojci:
- 800-850 grama brašna
- 200 ml jogurta
- 200 ml vode
- 1 jaje
- 100 ml ulja
- 1 kašičica šećera
- 1,5 kašičice soli
- 30-40gr. kvasca
- 250gr. putera ili margarina za premazivanje
- 1 jaje za premazivanje, susam, lan
Priprema: Od navedenih sastojana umesite glatko testo pa ga ostavite da nadođe oko pola sata. Zatim premesite testo na malo ulja i podelite u 10ak jufkica. Razvucite jufkice pa onda lepo sve premažite maslacom i ostavite da se testo odmori. Prema želji dekorišite pogaču, a potom je stavite u tepsiju. Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni Celzijusa, a nakon 15 minuta smanjite na 180 stepeni Celzijusa i pecite još 30 minuta.