KAKO SE ISPRAVNO PRAVI POSNI PASULJ: Najzdravije jelo na kašiku po receptu naših baka - jeftino i lako

Izreka "prost kao pasulj" je nastala zbog toga što se ovo jelo sprema najjednostavnije

Recepti
08:54h Autor:
KAKO SE ISPRAVNO PRAVI POSNI PASULJ: Najzdravije jelo na kašiku po receptu naših baka - jeftino i lako
Kako se sprema posni pasulj?, Foto: Profimedia

Srbi bi rekli da je pasulj majka svih jela, ali posan pasulj je čista osnova svega. Zbog vlakana i svih nutrijenata smatra se najzdravijim jelom. U danima posta ovo je jelo koje će vas zasititi i nahraniti baš kako treba.

Potrebno je:

  • 500 grama pasulja
  • 2 šargarepe
  • 2 glavice crnog luka
  • 3 čena belog luka
  • 1 zelena paprika
  • 1 paradajz
  • so i biber, slatka mlevena paprika - začinska,
  • lovorov list
  • svež peršun
  • ulje
  • ljute suve paprike
    Pasulj
    foto: Printscreen/youtube/Djoletova Kuhinja

Priprema: Pasulj veče pred pripremu potopite u hladnu vodu. Sutradan ga procedite i dobro isperite pod mlazom tekuće vode.

U veću šerpu stavite par kašika ulja, dodajte seckan luk i šargarepu pa dinstajte dok ne omekša. Dodajte sitno seckanu papriku i paradajz pa dinstajte još par minuta.

Dodajte opran i oceđen pasulj, a onda sve izmešajte, dodajte začine i nalijte vodu do vrha šerpe. Kuvajte pasulj oko 2 sata na laganoj vatri. Pred sam kraj kuvanja dodajte sitno seckan beli luk i peršun. Kada proključa još jednom sklonite pasulj sa ringle i poslužite.

Ovako skuvan pasulj možete da razlijete u vatrostalne činijice i zapečete u rerni sa suvim paprikama, ali možete poslužiti i uz ljute suve paprike.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs