U susret Velikom petku, kada domaćice najčešće u Srbiji farbaju jaja i to najkasnije do podneva, otkrivamo vam kako da dobijete prelepe intenzivne boje potpuno prirodno! Zaboravite na sve hemikalije i zahvaljujući namirnicama koje imate u kuhinji - obojite ih na najlepši način! Bićete oduševljeni krajnjim ishodom.
1. CRVENA
- Sok od višanja
Ako želite da vaša crvena jaja imaju izrazito intenzivnu boju, poslužite se sokom od višanja. Postupak je isti kao i kod lukovine - stavite jaja u šerpu, prelijte sokom od višanja, uz dodatak malo soli i sirćeta. Skuvajte jaja u soku i ostavite da se ohlade.
- Cvekla
sok od cvekle koji vam ostane u tegli nakon što pojedete sočne plodove. Postupak je isti kao kod soka od višanja. Ako želite nežnije nijanse crvene, sok od cvekle razblažite sa malo vode.
LJUBIČASTA
- cvetovi ljubičice (za tamniju nijansu)
- crno vino
- čaj od hibiskusa
- sok od borovnice
- cvetovi ljubičice sa sokom od jednog limuna (za vrlo svetlu nijansu)
Pomešajte određenu količinu ovih namirnica s kašikom alkoholnog sirćeta, dobro razmutite, pa dodajte vodu i ubacite kuvana i izbeljena jaja. Ostavite da odstoji sve dok se ne primi lepa i intenzivna boja.
PLAVA
- Borovnica
Potrebno vam je 2 čaše zgnječenih borovnica, 2 čaše vode i 1 kašičica sirćeta. Izručite borovnice u malu posudu i sipajte preko dva čaše vode. Stavite na ringlu i ostavite da se kuva do ključanja. Pokrijte i smanjite temperaturu, nek odstoji još 10 minuta. Sklonite sa vatre, dodajte sirće i pustite da se ohladite smesa. Zatim stavite kuvana jaja u dobijenu smesu i ostavite da odstoje oko 30 minuta. Možete držati jaja i duže u smesi, sve dok ne dobijete željenu nijansu.
ZELENA
- Spanać
Postupak nikad nije bio jednostavniji - samo stavite željeni broj jaja u šerpu sa hladnom vodom, kašikom soli i sirćeta, i dodate spanać. Jaja skuvajte na tihoj vatri zajedno sa spanaćem, pa ostavite da se u toj vodi potpuno ohlade. Kad ih izvadite, dobićete savršenu zelenu boju na vašim vaskršnjim jajima.
ŽUTA
- Kurkuma
Daje neverovatno žutu nijansu! Pomešajte začin, vrelu vodu, kašiku sirćeta, malo soli. Prethodno skuvana jaja potopite u činiju sa prirodnom bojom i ostavite nekoliko sati da se boja upije. Što duže stoje, biće intenzivnija boja. Nakon toga izvadite jaja i utapkajte maramicom.
NARANDŽASTA
Ako želite jarko narandžastu pomešajte 2 kašike sirćeta sa 250 ml vode. Staviti da se kuva dok ne provri, a zatim dodajte lukovinu i pustiti da se krčka oko 30 minuta na slaboj vatri. Za intenzivniju boju, ostaviti jaja da prenoće u ovoj boji. Za svetliju nijansu iskoristite mlevenu papriku.
ROZE
- Cvekla
Sipajte vodu u šerpu i zagrejte do ključanja, a u međuvremenu u nju ubacite očišćenu i sitno seckanu ili rendanu cveklu, potrebno vam je oko 3 komada. Kad proključa, dodajte sirće i ostavite da se kuva poklopljeno oko pola sata. Potom izvadite cveklu rešetkastom kašikom. Potopite zatim kuvana jaja i ostavite ih unutra dok ne dostignu željenu nijansu.