OBAVEZNO PROBAJTE!

TRIK ZA NAJJAČE BOJE USKRŠNJIH JAJA NA PRIRODAN NAČIN: Bez grama veštačkih boja, a prelepo oslikana

Isprobajte ih i imaćete jaja u fenomenalnim nijansama na potpuno prirodan način!

Recepti
12:35h Autor:
TRIK ZA NAJJAČE BOJE USKRŠNJIH JAJA NA PRIRODAN NAČIN: Bez grama veštačkih boja, a prelepo oslikana
Foto: Profimedia

U susret Velikom petku, kada domaćice najčešće u Srbiji farbaju jaja i to najkasnije do podneva, otkrivamo vam kako da dobijete prelepe intenzivne boje potpuno prirodno! Zaboravite na sve hemikalije i zahvaljujući namirnicama koje imate u kuhinji - obojite ih na najlepši način! Bićete oduševljeni krajnjim ishodom.

Uskršnja Jaja
foto: Shutterstock

1. CRVENA

  • Sok od višanja

Ako želite da vaša crvena jaja imaju izrazito intenzivnu boju, poslužite se sokom od višanja. Postupak je isti kao i kod lukovine - stavite jaja u šerpu, prelijte sokom od višanja, uz dodatak malo soli i sirćeta. Skuvajte jaja u soku i ostavite da se ohlade.

  • Cvekla

sok od cvekle koji vam ostane u tegli nakon što pojedete sočne plodove. Postupak je isti kao kod soka od višanja. Ako želite nežnije nijanse crvene, sok od cvekle razblažite sa malo vode.

Uskršnja Jaja, Zelena jaja, Crvena jaja, Vaskršnja jaja
foto: Shutterstock

LJUBIČASTA

  • cvetovi ljubičice (za tamniju nijansu)
  • crno vino
  • čaj od hibiskusa
  • sok od borovnice
  • cvetovi ljubičice sa sokom od jednog limuna (za vrlo svetlu nijansu)

Pomešajte određenu količinu ovih namirnica s kašikom alkoholnog sirćeta, dobro razmutite, pa dodajte vodu i ubacite kuvana i izbeljena jaja. Ostavite da odstoji sve dok se ne primi lepa i intenzivna boja.

PLAVA

  • Borovnica

Potrebno vam je 2 čaše zgnječenih borovnica, 2 čaše vode i 1 kašičica sirćeta. Izručite borovnice u malu posudu i sipajte preko dva čaše vode. Stavite na ringlu i ostavite da se kuva do ključanja. Pokrijte i smanjite temperaturu, nek odstoji još 10 minuta. Sklonite sa vatre, dodajte sirće i pustite da se ohladite smesa. Zatim stavite kuvana jaja u dobijenu smesu i ostavite da odstoje oko 30 minuta. Možete držati jaja i duže u smesi, sve dok ne dobijete željenu nijansu.

Uskršnja jaja
foto: Shutterstock

ZELENA

  • Spanać

Postupak nikad nije bio jednostavniji - samo stavite željeni broj jaja u šerpu sa hladnom vodom, kašikom soli i sirćeta, i dodate spanać. Jaja skuvajte na tihoj vatri zajedno sa spanaćem, pa ostavite da se u toj vodi potpuno ohlade. Kad ih izvadite, dobićete savršenu zelenu boju na vašim vaskršnjim jajima.

ŽUTA

  • Kurkuma

Daje neverovatno žutu nijansu! Pomešajte začin, vrelu vodu, kašiku sirćeta, malo soli. Prethodno skuvana jaja potopite u činiju sa prirodnom bojom i ostavite nekoliko sati da se boja upije. Što duže stoje, biće intenzivnija boja. Nakon toga izvadite jaja i utapkajte maramicom.

jaja, Vaskršnja jaja, Jaja, Uskršnja jaja, Uskrs, Vaskrs
foto: Profimedia

NARANDŽASTA

Ako želite jarko narandžastu pomešajte 2 kašike sirćeta sa 250 ml vode. Staviti da se kuva dok ne provri, a zatim dodajte lukovinu i pustiti da se krčka oko 30 minuta na slaboj vatri. Za intenzivniju boju, ostaviti jaja da prenoće u ovoj boji. Za svetliju nijansu iskoristite mlevenu papriku.

ROZE

  • Cvekla

Sipajte vodu u šerpu i zagrejte do ključanja, a u međuvremenu u nju ubacite očišćenu i sitno seckanu ili rendanu cveklu, potrebno vam je oko 3 komada. Kad proključa, dodajte sirće i ostavite da se kuva poklopljeno oko pola sata. Potom izvadite cveklu rešetkastom kašikom. Potopite zatim kuvana jaja i ostavite ih unutra dok ne dostignu željenu nijansu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs