ZAŠTO PRVO JAJE MORA BITI CRVENO: Evo gde je jedino ispravno držati 1. jaje i koja verovanja se vezuju za ČUVARKUĆU

Običaj nalaže da se prvo jaje farba crvenom bojom, a ono se naziva čuvarkuća.

Običaji
19:59h Autor:
ZAŠTO PRVO JAJE MORA BITI CRVENO: Evo gde je jedino ispravno držati 1. jaje i koja verovanja se vezuju za ČUVARKUĆU
Zašto se jaja prvo farbaju crvenom bojom, Foto: Shutterstock

Farbanje jaja na Vaskrs spade u najstarije i najzanimljivije hrišćanske običaje. O tome nam svedoči priča Marije Magdaline, sledbenice Isusa Hrista, koja je došla u Rim da propoveda hrišćanstvo.

Tom prilikom je posetila cara Tiberija i kao poklon dala mu korpu jaja. Car nije verovao u Hristovo vaskrsenje i rekao je da, ako bi to bila istina, onda bi bela jaja u korpi promenila boju. U tom trenutku Marija je rekla "Hristos vaskrse" i sva jaja u korpi su postala crvena.

Farbanje jaja, Uskršnja jaja, Vaskršnja jaja, Crvena jaja
foto: Shutterstock

U Srbiji se jaja farbaju za Uskrs još od 16. veka i bez tog posebnog običaja ne možemo ni da zamislimo jedna od najradosnijih hrišćanskih praznika. Postoji tačno vreme u koje domaćice treba da ofarbaju jaja, a ostupanja su mala.

Običaj je u Srbiji da se prvo jaje farba crvenom bojom koja simbolizuje nevino prolivenu Isusovu krv. Ovo jaje se naziva "čuvarkuća", čuva se cele godine i kako samo ime kaže čuva kuću i ukućane. Čuvarkući se u našem narodu pripisuje magijska moć, koja navodno tera zle sile od kuće i ukućana, piše agromedia.rs.

Čuvarkuća se čuva sve dok se ne išara novo jaje sledeće godine, jer se za njega veruje da čuva kuću od spoljnih nesreća. Veruje se da čuvarkuća donosi blagostanje i sreću u dom, pa je mnogi čuvaju u posebnim ukrasnim posudama.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs