tradicija

UVEČE NA VASKRS OBAVEZNO TREBA ISPOŠTOVATI SLEDEĆI OBIČAJ: Veruje se da osoba koja to ne učini NEĆE IMATI SREĆE U POSLU

Malo ko zna za ovaj običaj!

Običaji
07:57h Autor:
UVEČE NA VASKRS OBAVEZNO TREBA ISPOŠTOVATI SLEDEĆI OBIČAJ: Veruje se da osoba koja to ne učini NEĆE IMATI SREĆE U POSLU
Zašto se na Uskrs ne ide u krevet pre ponoći?, Foto: Shutterstock

Vaskrs je jedan je od najvećih hrišćanskih praznika i zbog svoje suštine izdvaja se od svih drugih dana. Predstavlja samu srž naše vere, a to je pobeda nad smrću kroz žrtvovanje i patnju.

Datum se određuje na osnovu lunarnog kalendara. Uskršnja nedelja se određuje kao nedelja u sedmici punog meseca koji se javi nakon prolećne ravnodnevice. Kako Uskrs slavi uskrsnuće kao jednu od najznačajnijih dogmi hrišćanstva, važna je i priprema vernika za ovaj praznik. Prethodi mu najduži post i važni praznici.

Vaskrsenje Hristovo
foto: Wikipedia

Zašto se farbaju jaja?

Poreklo običaja bojenja jaja ne može se tačno odrediti, pa postoji nekoliko verzija tog predanja, u narodu su najzastupljenija dva.

Po jednoj je Marija Magdalena nakon Hristovog vaskrsenja došla u Rim i caru Tiberiju poklonila crveno jaje, pozdravljajući ga rečima „Hristos vaskrse”. Jaje, kao simbol nastanka života, bilo je korišćeno u mnogim kulturama i pre hrišćanstva.

Crvena jaja, Jaja, Uskršnja Jaja, Kucanje jajima
foto: Shuterstock

Po svetom predanju, Isus je, prorekao svoje vaskrsnuće trećeg dana nakon smrti, a učenicima je rekao da će to znati jer će na taj dan kokoške nositi crvena jaja.

Zašto se na dan Vaskrsa ne leže pre ponoći?

Uskršnji običaji kažu i da na taj dan treba ustati rano, a ne otići na spavanje pre ponoći. Ukoliko bi se otišlo na spavanje pre ponoći, to bi značilo da će do narednog Uskrsa osoba da bude pospana i nesklona poslu, te da će često lenjost preovladati njome.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs