Ružice su stari specijalitet ali u novom ruhu. Ovako napravljene, mnogo su jednostavnije i brže:
Potrebno je:
- 500 grama kora za baklavu
- 300 grama seckani oraha
- 200 grama mlevenih oraha
- 150-200 grama mlevene plazme
- 250 grama maslaca
- 50-60 ml ulja
Šerbet ili agda:
- 600-700 grama šećera
- 1l. vode
- 2-3 kesice vanil šećera
- 2 koluta limuna,
- sok od 1/2 limuna.
Priprema: Izmešajte orahe i plazmu. Skuvajte šerbet i ostavite ga sa strane da se prohladi. Filujte kore tako što ćete jednu koru premazati sa maslacem i uljem, pa staviti orahe i plazmu, pa preko nje staviti drugu koru, filovati, pa treću i sve do pete. Umotajte u rolat, isecite na jednake šnite, posložite u pleh i pecite na 180 stepeni Celzijusa oko 35 minuta. Vrele ružice zalijte sa hladnim šerbetom.