ZDRAVO I UKUSNO

Kinoa: Biljka stara 6.000 godina bogata magnezijumom, kalcijumom i aminokiselinama!

Crna, bela i crvena - seme kinoe su prepuna dobrim osobinama

Recepti
10:43h Autor:
Kinoa: Biljka stara 6.000 godina bogata magnezijumom, kalcijumom i aminokiselinama!
Foto: Shutterstock

Kinoa seme nema gluten, bogato je proteinima i sadrži svih 9 aminokiselina! Ova biljka stara 6000 godina, poznata je i kao "drevno seme".

U potrazi za zdravijim načinima ishrane i alternativama belom brašnu, susreli smo se na namirnicama čija imena pre nismo čuli. Jedno od njih je i kinoa.

Nađena na područjima Južne Amerike, najviše se uzgaja u Peruu, Ekvadoru i Boliviji. Iako mnogi misle da je žitarica, kinoa to nije, već spada u porodicu lisnato-cvetastog povrća zajedno sa spanaćem i cveklom. Često se smatra žitaricom, jer je način pripreme isti.

Izvor proteina

Prilikom poređenja hranljivih materija, 100gr nekuvane kinoe sadrži dvostruko više proteina od pirinča! Osim toga, ovo dremno seme obezbeđuje svih 9 važnih aminokiselina, što je neobično za biljke.

Kinoa se može pohvaliti i natprosečnom količinom gvožđa, fosfora i kalcijuma, pored kalijuma, cinka i folne kiseline.

Budući da kinoa nije žitarica, zrna su bez glutena i pogodna su za osobe sa celijakijom, hroničnim ošećenjem sluznice tankog creva izazvanim unosom glutena.

Biljni lek

Zbog velike količine magnezijuma i vlakana, kinoa može sniziti krvni pritisak i masnoću u krvi, što smanjuje rizik od kardiovaskuarnih bolesti, srčanog i moždanog udara.

Glavobolje ne moraju biti izazvane samo promenom vremena, stresom i dehidracijom. Jedan od uzroka je i velika kiselost tela. Balansirajući između kiseline i baze, visok sadržaj vitamina i magnezijuma opušta krvne sudove, što može smanjiti intenzitet i učestalost napada migrena.

Bogata belančevinama i dugačkim lancima ugljenih hidrata pospešuje osećaj sitosti, sprečava ponovne želje za hranom i sprečava impulsivni unos nezdrave hrane. Dijabetičari se često bore sa nekontrolisanim porastom nivoa šećera u krvi nakon obroka. Sporije varenje kinoe sprečava ove nagle poraste šećera u krvi i održava ga konstantnim.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs