Životni scenario

Najtragičnije trojke ikada: Razdvojili ih po rođenju zbog eksperimenta, uništili im živote zauvek! (VIDEO)

Hronika ekstatične sreće susreta, medijske eksponiranosti i ne baš srećnog raspleta trojice braće prikazana je u ostvarenju "Three Identical Strangers" ("Tri identična stranca")

Porodica
14:38h Autor:
Foto: Printscreen Youtube / Movieclips Indie

Pedesete i šezdesete bile su divlji zapad psihologije, a sprovodila su se i istraživanja koja bi se danas smatrala krajnje nemoralnim i nedopustivim. Jedna od tema koja je naučnike najviše zanimala bila je (i ostala) "nature vs. nurture" debata, ili da li je važnija uloga odgoja ili genetike. Jedan takav eksperiment je uništio i živote trojici braće - Bobiju Šafranu, Ediju Galandu i Dejvidu Kelmanu, trojkama koji su razdvojeni ubrzo nakon rođenja i dati na usvajanje u vrlo različite porodice.

 

Sve je krenulo kad je 19-godišnji Robert Šafran došao na prvi dan predavanja na Salivan Komjuniti Koledž. Bio je šokiran jer se činilo kao da ga već svi znaju i pozdravljaju, ali imenom "Edi". Kockice je složio Majkl Domnic koji je Šafrana pitao da li je usvojen.

 

Žena (42) čekala trojke: Od 3 doktorove reči svi su zanemeli! (VIDEO)

foto: Printscreen Youtube / Movieclips Indie

Domnic je bio prijatelj Edvarda Galanda koji je odustao od obrazovanja godinu dana ranije, a znao je da je i Galand posvojen. Odmah ga je nazvao, a Šafran je bio u šoku što čuje glas koji je identičan njegovom. Istog dana Domnic i Šafran su otišli da posete Galanda.

foto: Printscreen Youtube / Movieclips Indie

"Kada su se vrata otvorila moje lice me gledalo. Sve je drugo nestalo, bili smo samo Edi i ja", rekao je Šafran. Ali, piše The New York Post, nisu bili samo Edi i Bobi, u igri je bio i treći brat. Nekoliko meseci kasnije Dejvid Kelman, student na Kvins Koledžu, video je sliku braće u novinama. Nazvao je kuću Galand i dobio Edijevu majku koja je rekla: "Bože, pa otkud izlaze".

 

Životna priča luđa od holivudskog filma pretvorena je u hvaljeni dokumentarac pod naslovom "Three Identical Strangers" ("Tri identična stranca"), reditelja Tima Vardla. To su hronike ekstatične sreće susreta, medijske eksponiranosti i ne baš srećnog raspleta trojice braće. Tih godina su Bobi, Edi i Dejvid bili apsolutne zvezde - gostovali su u nebrojenim programima gde se javnost divila njihovim identičnim licima i figurama, manirima, glasu, načinu ponašanja i mišljenjima.

 

Majka nosila trojke: Otišla na pregled, ultrazvuk zapanjio lekare! (VIDEO)

foto: Printscreen Youtube / Movieclips Indie

"Radili smo mnogo ludih stvari, divljali smo po Njujorku i nosili se na ramenima, zaustavljajući saobraćaj. Na ulici nas je susrela i Eni Libovic koja nas je povela na žurke i fotografsrala, a glumili smo i u filmu Suzan Sajdelman "Desperately Seeking Susan", i to u sceni s Madonom", prisećaju se braća. Dok su trojke uživale u svojoj novopronađenoj vezi i beskonačnim sličnostima, pa i 15 minuta slave, njihovi roditelji su započeli istragu o tome zašto su uopšte razdvojeni i zašto im nije rečeno da deca koju usvajaju imaju braću.

foto: Printscreen Youtube / Movieclips Indie

Tri porodice su sinove usvojile od agencije Louise Wise Services gde su i otišli na prvi razgovor. Tamo su ih prvo uveravali da nema pravila da moraju roditeljima reći da li deca imaju braću ili sestre, ali nakon što su ih nekoliko puta ulovili u laži, agencija, koja je gotovo odmah nakon toga propala, im je priznala o čemu je reč. Trojke je 1961. godine rodila tinejdžerka, a razdvojeni su kada su imali šest meseci. Odgajani su u porodicama u radijusu 160 kilometara.

 

Pre nego što su deca smeštena u nove domove, agencija je potencijalnim roditeljima rekla da su dečaci deo "rutinske studije o razvoju dece". Roditelji kažu da je implicirano da učestvovanje u studiji povećava šanse da usvoje. Prvih deset godina njihovih života braću je posećivao doktor Peter Neubauer, poznati dečji psiholog koji je blisko sarađivao s ćerkom Sigmunda Frojda, Anom, i njegov tim.

 

Upravo je Neubauer um iza celokupnog istraživanja.

foto: Printscreen Youtube / Movieclips Indie

"Prve dve godine bile su četiri posete godišnje, a onda dve ili jedna", kaže reditelj Vardl i napominje da je jasno da su naučnici i duže od deset godina, koliko je eksperiment formalno trajao, nadgledali razvoj dečaka. Ideja istraživanja je razdvojiti do sada nepoznat par blizanaca i trojki i staviti ih u što različitije domove, te kroz to pokušati odgovoriti na pitanje da li je važniji odgoj ili biologija.

 

Dejvid je završio u radničkoj porodici Kelman, Edi u porodici srednje klase, a Bobi kod bogatih Šafranovih. Dejvidov otac, vlasnik prodavnice mešovite robe, bio je topao čovek kojeg su zavolela i druga dva brata, pa su ga svi zvali Bubula. Šafran kaže da je njegovo odrastanje bilo malo drugačije jer oca, lekara, često nije bilo, dok se s ocem najviše sukobljavao Edi čiji je otac, kaže, imao "drugačije ideje o tome šta muškarac treba da bude".

 

Bake celog života znale da su crne ovce u svojim porodicama: Sa 72 godine saznale šokantnu istinu! (VIDEO)

foto: Printscreen Youtube / Movieclips Indie

Neubauer je pre toga pristupao mnogim drugim agencijama, ali one su ga odbile tvrdeći da je reč o nemoralnom činu, sve dok na to nije pristala agencija Louise Wise. Testiranja i nadgledanja koja su sprovođena u domovima uključivala su kognitivne testove, poput slaganja slagalica i crtanja, koji su uvek snimani. Problemi u ponašanju kod trojki bili su jasni od samog početka. Sve tri bebe su redovno udarale glavama u rešetke svojih kolevki. Kelman tvrdi da je "sasvim sigurno reč o stresu zbog razdvajanja", a problemi su se nastavili kako su dečaci rasli. Kada su postali punoletni i Kelman i Galand nekoliko su puta već bili hospitalizovani u psihijatrijskim ustanovama, a Šafran je iza sebe imao umešanost u ubistvo žene u pljački iz 1978.

 

Prvi put silovana sa 10, godinama sanjala užase koje je doživela: Pevačica (44) božanskog glasa znala samo za nesreću! (FOTO, VIDEO)

foto: Printscreen Youtube / Movieclips Indie

"Oni koji su nas nadgledali kao neke bakterije videli su da postoji problem, i mogli su da pomognu, ali nisu hteli", rekao je Kelman za The Post, a i njegov otac je govorio da bi, da je znao, usvojio svu trojicu.

 

I njihov odnos, kad je slava jenjavala, se dosta promenio. Shvatili su da, uprkos neverovatnim sličnostima, ne dele baš sve i u nekim stvarima su različiti.

 

"Počele su da nam se malo otvaraju oči. Postojali su periodi kad bi dvojica braće bila bliža, onda je bilo teško biti onaj treći", rekao je Kelman.

 

Tokom jednog susreta su upoznali biološku majku, ali nijedna strana nije bila impresionirana, pa se odnos nije nastavio. Godine 1988. su otvorili restoran "Triplets Roumanian Steakhouse" kojeg je nekoliko godina kasnije napustio Šafran što je takođe nagrizlo odnose. Njihovi roditelji nikada nisu uspeli da pronađu advokata koji bi tužio agenciju. Braća su osnovala i svoje porodice, Dejvid i Dženet Kelman imali su dve ćerke, Robert i Ajlin ćerku i sina, a Edi i Brenda jednu ćerku. Od sve troje činilo se da je Galandov život najviše promenjen otkrićem braće. Nije se slagao s ocem, pa kada je upoznao braću "mislio je da je sada, napokon, pronašao porodicu".

 

Majka ostavila bebu u napuštenoj kući: 10 godina kasnije saznala šokantnu istinu! (VIDEO)

"Tragično je da se Edi nekoliko puta selio kako bi bio bliže braći. Tri puta je menjao kuću kako bi bio bliži Dejvidu, i živeo je bukvalno preko ulice kada se 1995. godine ubio. Upucao se", kaže reditelj Vardl o bratu koji je pokazivao simptome bipolarnosti. Nakon njegovog suicida više nije bilo niti tračka one prvobitne euforije, i Šafran i Kelman su se udaljili, sada ih je opet spojilo, kažu, snimanje dokumentarca. Šrafran je danas advokat u Bruklinu, Kelman radi u osiguravajućem društvu u Nju Džerziju i razveo se. Njihova deca su izuzetno bliska s ćerkom pokojnog brata. Neubauer, koji se nikada nije pokajao, umro je 2008. u 94. godini života, a njegov rad nikada nije objavljen. Čuva se na fakultetu i ne sme se otvarati pre 2065.

 

Prokletstvo porodice Hemingvej: Patili od teških bolesti, 5 članova izvršilo samoubistvo! (FOTO)

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs