najbolja odbrana

Prirodni lekovi koji ubijaju virus i prehladu: Poslušajte ove savete nutricioniste i bićete zdravi kao dren!


Šargarepa sadrži vitamin A koji jača imunitet, a piletina donosi cink koji pomaže kod groznice. 

Nutricija 15.10.2018. - 17:52h Autor: Stil/24 Sata.Hr
Foto: Shutterstock

Najbolja odbrana od virusa je jačanje imuniteta pravilnom, uravnoteženom ishranom. Zbog nekvalitetne ishrane telo je podložnije infekcijama, a i sam oporavak traje duže.

 

Namirnice koje je korisno uvrstiti u ishranu su one koje sadrže nutrijente važne za jačanje imuniteta - kvalitetne izvore proteina, dobrih masnoća, antioksidansa, ali i probiotika.

 

Naime, za neometan rad imuniteta  treba paziti na probavu jer su dobre bakterije u debelom crevu i ravnoteža crevne mikroflore odgovorni su za celokupno zdravlje.

 

Zato u ishranu treba uvrstiti kvalitetne fermentisane mlečne proizvode poput jogurta i kefira.

 

Moćni prirodni lek koji uništava bakterije: Evo kako se pravilno jede beli luk!

foto: Shutterstock

"Unos bakterija mlečne kiseline pospešuje zdravlje probavnog, a time i imuniteta. Bore se protiv patogena u crevima proizvodnjom antimikrobnih spojeva, čime štite imunitet",  kaže dipl. ing. nutricionizma Sandra Marić Bulat za 24.hr.

 

Ona naglašava da je i beli luk dobar protiv prehlade.

Njegova ulja i aktivna materija alicin ulaze u disajni sastav kroz krvotok i ublažavaju respiratorne tegobe. Zbog alicina,beli luk poseduje protuvirusno i antibakterijsko delovanje.

 

Ima ozbiljne naučne potvrde da uništava bakterije, gljivice, viruse i parazite. Snažno delovanje belog luka potvrđeno je i u odbrani od respiratornih bolesti, kao što su prehlade, astma, bronhitis, pa čak i tuberkuloza.

 

Med, čaj, margarin: Poznati kućni lekovi koji u stvari ne rade!

foto: Shutterstock

 

Savet:

 

  • Naseckajte beli luk 10-ak minuta pre jela jer će njegovo delovanje biti jače.

 

I voće, među kojim je trenutno sezona nara, sadrži antioksidanse koji smanjuju simptome prehlade. Deluju antimikrobno protiv bakterija koje uzrokuju mnoge respiratorne bolesti.

 

"Nar je bogat i vitaminom C koji vrlo brzo smanjuje simptome prehlade",  kaže Marić Bulat.

 

Dodaje da se visoke doze vitamina C dobijaju i iz limuna.

 

"One su ključni sastojak jačanja imunološkog sistema i pomažu u zadržavanju štetnih slobodnih radikala. Limun takođe pomaže u smanjivanju upalnih procesa u cielom telu",  dodaje nutricionistkinja.

 

Napominje i da redovan unos kivija smanjuje učestalost, trajanje i težinu simptoma infekcija gornjih disajih puteva, a pomaže i kod upala grla.


Med prirodno smiruje bol u grlu i deluje kao sredstvo za suzbijanje kašlja. To omogućuje telu da pojačava svoj imunitet u borbi protiv infekcija i groznice.


Čudotvorna namirnica: Pojedite beli luk na prazan stomak i desiće se ovo!

foto: Profimedia

Med se može jesti samo nekoliko puta dnevno, a dobro je ujutro popiti čašu mlake vode s par kapi limuna i malo meda koji će podstaći izlučivanje sline i odbranu od infekcija.

 

Pileća supa ima snažno protuvupalno delovanje, te ublažava simptome infekcija gornjih disajnih puteva, kaže ona.

 

Domaća pileća supa sadrži sastojke koji obiluju vitaminima i mineralima.

 

"Šargarepa telo hrani vitaminom A važnim za sluznicu te hranjivim materijama koje igraju ulogu u imunološkom odgovoru, a piletina sadrži cink koji pomaže u borbi protiv groznice. Piletina takođe pomaže u oporavku telesnog tkiva jer sadrži aminokiselinu cistein",  pojašnjava.

 

Sirup koji leči kašalj kod dece i odraslih: Potrebna vam je samo šargarepa! (RECEPT)

foto: Shutterstock

Kajenske i crvene čili papričice, nastavlja, sadrže kapsaicin koji ne samo da daje ljuti ukus hrani već ima i protivupalna svojstva te ubrzava metabolizam i termogenezu.

 

Zato papričice ‘razbijaju’ začepljenost nosa i pluća, jačaju imunološki sistem, što je vrlo korisno tokom sezona prehlade i gripa.

 

"Sirćetne kiseline, aminokiseline i kalijum čine i jabukovo sirće delotvornim protiv prehlade. Takođe, ublažava glavobolje uzrokovane hladnoćom i smiruje grlavobolju", kaže i dodaje:

 

"Možete ga piti s mlakom vodom, limunom i kašičicom meda".

 

  • 10 minuta ostavite da seckani beli luk odstoji pre nego što ga dodate jelu, tako se aktiviraju lekovita svojstva.
  • 70 posto beli luk smanjuje trajanje prehlade. Dobar je i za prevenciju jer smanjuje rizik od prehlade za 63 posto, pokazala je studija britanskog centra Garlic Centre.
  • 60 sekundi u mikrotalasnoj može ‘deaktivirati’ lekoviti alicin, kao i 45 minuta u rerni, pokazala je studija Univerziteta u Pensilvaniji.

 

Beli luk može da izleči upalu pluća: Uputstvo stručnjaka koliko tačno da pojedete!

 

 

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...

Facebook Registracija

Popunite ostala polja kako bi zavrsili registraciju

Prijavi se

ili

Registracija

Promeni lozinku

Upišite email i mi ćemo vam poslati poruku sa linkom za promenu lozinke.

Unesite novo korisničko ime i lozinku

Aktivacioni mail

Upišite email adresu na koju želite da vam se pošalje aktivacioni email.

Promena lozinke

Uspešno ste promenili lozinku.


Promena lozinke

Poslali smo poruku na Vašu email adresu sa linkom za promenu lozinke. Proverite Vaš inboks i kliknite na link u mailu. Ako se poruka na nalazu u inboxu proverite nepoželjne poruke (spam).


Aktivacija profila

Poslali smo poruku na Vašu email adresu sa linkom za aktivaciju Vašeg profila. Proverite Vaš inboks i kliknite na link u mailu. Ako se poruka ne nalazu u inboksu, proverite "nepoželjne poruke" (spam).


Aktivacija profila

Vaš profil je uspesno aktiviran. Hvala što ste se registrovali.