Pročitajte

Med, čaj, margarin: Poznati kućni lekovi koji u stvari ne rade!

Ako ste bili dovoljan baksuz da vam dete u vrtiću ili školi pokupi vaške, verovatno ste spremni na sve samo da ih se oslobodite. A najefikasniji način su medicinski šamponi koji se prave upravo u te svrhe. Pranje kose sirćetom neće pomoći

Zanimljivosti
Autor:
Foto: Shutterstock

Odlazak kod lekara nikad nije zabavan, ali ponekad nemate izbora. Naravno, Google nudi sto i jedno rešenje za svaki zdravstveni problem koji imate, i iako su neka od njih smislena, ima i onih koja "ne rade". A među tim koja ne rade su i neki saveti za "prvu pomoć" i "lekovi iz kućne radinosti" koje ste sigurno toliko puta i sa toliko strana čuli da vam deluje kao da ih znate oduvek i ne dovodite u pitanje njihovu efikasnost.

 

U najboljem slučaju, ispostaviće se da su neki od njih samo placebo, u najgorem - mogu da vam naškode umesto da pomognu.

 

Evo nekih kućnih metoda lečenja za koje sigurno znate, možda ste ih nekad i primenili i bili uvereni da su vam pomogle, iako zapravo od njih niste imali nikakve koristi jer prosto - ne rade. Većina njih nema nikakvu naučnu osnovu, uzgred budi rečeno.

 

Na primer, ako ste čuli da med lokalnih proizvođača može da izleči alergiju koja vas muči, slobodno spustite kašičicu. Iako je ukusan i zdrav, med ne pruža ni blizu dovoljnu izloženost alergenima da bi mogao da zasustavi ili ublaži alergiju, tako da vam u tom konkretnom slučaju neće pomoći.

 

Kućni lekovi koji zaista pomažu: Evo šta leče pileća supa, med i lak za nokte!

foto: Shutterstock

Ako patite od sezonskih alergija, idite kod lekara i uzimajte prepisanu terapiju.

 

A stari običaj stavljanja putera na opekotine? Možda će vas ovo iznenaditi, ali puter, margarin ili bilo koji masniji namaz neće vam pomoći. Ljudi veruju da opekotine ne treba da budu izložene vazduhu, i iz tog razloga se razvio ovaj "običaj", ali masna supstanca kao što je puter će samo "zarobiti" toplotu iz opekotine i pogoršati stanje. Opekotine se tretiraju hlađenjem, dakle, želite opečeno mesto da stavite pod mlaz hladne vode, ne da ga dodatno "podgrejete" puterom.

 

Rešite se neprijatnog bola u želucu na potpuno prirodan način - jednostavnim namazom! (RECEPT)

foto: Shutterstock

Ako ste bili dovoljan baksuz da vam dete u vrtiću ili školi pokupi vaške, verovatno ste spremni na sve samo da ih se oslobodite. A najefikasniji način su medicinski šamponi koji se prave upravo u te svrhe. Pranje kose sirćetom neće pomoći. Naučno je dokazano da vaške nastavljaju bezbrižno da se razmnožavaju čak i u kosi koja je "natapana" osam sati.

 

Zabacivanje glave unazad kad vam ide krv na nos je još jedan čest savet koji može da se okrene protiv vas. Ako zabacite glavu, krv neće stati, samo će promeniti smer, i umesto da vam ide na nos, slivaće vam se niz grlo. Pa umesto da isprljate peškir, gutate sopstvenu krv što u ekstremnijim situacijama može da dovede i do gušenja.

 

I na kraju, "lek" koji nije štetan, ali vam neće ni pomoći. Kad vam se oči zacrvene ili su iziritirane, verovatno će i vama prvo pasti na pamet da skuvate čaj od kamilice, a onda kesicu čaja stavite na oči kao kompresu. Kamilica ima određena antiimflamatorna svojstva, ali ne postoji nikakav dokaz da je efikasna u slučajevima iritacije oka. Neće vam naškoditi, to je tačno, ali vam neće ni pomoći.

 

Lekoviti napitak protiv bolova u grlu: Pripremite mleko od luka i majčine dušice

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...