obavezno pročitajte

Humus je najzdraviji namaz na svetu: Sadrži kalcijum i magnezijum, čuva srce i liniju!

Ukusni namaz od leblebija, koji čini sastavni deo mnogih srednjoistočnih kuhinja, tek je unazad nekoliko godina dobio na popularnosti u zapadnim zemljama. SAD u poslednje vreme beleži značajan rast potražnje za humusom i to zbog toga što je on prepoznat kao bezglutenska namirnica, zbog čega su se brojni Amerikanci, ali i Srbi, zainteresirali za ovaj zdravi namaz. Ali koliko je humus zaista zdrav? Evo šta kažu stručnjaci...

Fitnes & Nutricija
14:31h Autor:
Humus je najzdraviji namaz na svetu: Sadrži kalcijum i magnezijum, čuva srce i liniju!
Foto: Shutterstock

Od čega se dobija humus?

Tradicionalni humus dobija se od samlevene leblebije, maslinovog ulja, tahinija, odnosno paste od susama, limunovog soka i začina, a ovaj miks smatra se hranom bogatom nutrijentima. Barem tako tvrdi Elizabet Mateo, dijetetičarka iz "Sargent Choice Nutrition Centra" u sklopu Univerziteta u Bostonu.

'Humus pruža više vitamina i minerala od bilo kojeg drugog umaka ili namaza', izjavila je Mateo za "Time", dodajući kako ovaj popularni namaz sadrži kalcijum, folnu kiselinu i magnezijum.

Ova mešavina hranjivih sastojaka takođe može da stabilizuje šećer u krvi i pomogne u sprečavanju bolest srca, tvrdi dijetetičarka Lindzi Pajn iz Los Anđelesa. Humus sadrži najpotrebnije makronutrijente - zdrave masti, belančevine i vlakna, što nas čine sitima i zadovoljnima i ključ su za održavanje zdrave težine.

Baš kao pasulj, sočivo, grašak i druge suve i jestive leguminozne semenke, leblebija predstavlja dobar izvor proteina i vlakana u poređenju s drugim biljkama. Ali nemojte očekivati ​​da ćete dobiti svoju potrebnu dnevnu dozu samo od njega - dve kašičice humusa sadrže dva grama proteina i gram vlakana, a preporučena dnevna doza za odraslu osobu iznosi oko 50 grama proteina, dok je preporučena doza dijetalnih vlakana za žene 25 grama, a za muškarce 38 grama dnevno.

Leblebija takođe ne sadrži u potpunosti potrebnu dnevnu količinu belančevina, što znači da humus nema sve bitne aminokiseline koje imaju meso, riba, mlečni proizvodi i jaja.

Koji je najzdraviji način konzumacije humusa?

Iako humus obiluje zdravim sastojcima, to ne znači da trebate da pojedete celo pakovanje u jednom obroku. 'Humus sadrži relativno puno kalorija zbog tahinija i ulja koje sadrži', ističe Anđela Lemond, dijetetičarka i PR američke Akademije za nutricionizam i dijetetiku.

Humus kupljen u prodavnici obično sadrži oko 70 kalorija na dve kašičice, zato je vrlo lako preterati s kalorijskim unosom ukoliko ne doziramo konzumaciju po obroku.

Takođe treba paziti na namirnice koje imamo običaj da jedemo s humusom, kao što su hleb, čips, krekeri, koje u tren oka ono što je trebalo da bude niskokaloričan obrok pretvaraju u kalorijsku bombu. Umesto ovih namirnica, probajte da ga kombinujete sa sirovim povrćem poput paprike, brokolija, celera i šargarepe, u kombinaciji s kukuruzom u salati. Humus možete da pomešate s dresingom za salatu ili da ga poslužite kao umak uz namirnice bogate proteinima poput ribe i piletine. Ako vam je teško da se odreknete hleba, birajte onaj od celog zrna, obogaćenog proteinima i vlaknima.

Koji humus potražiti u prodavnici?

Mnogi brendovi preteruju s natrijumom, pa je najbolje pročitati deklaraciju. Ciljajte na one brendove koji imaju oko 80 miligrama natrijuma ili manje na dve kašičice. Dobro pročitajte sve sastojke s deklaracije i birajte onaj humus koji najbliže odgovara originalnom receptu pa izbegavajte brendove koji umesto maslinovog koriste druge vrste ulja, konzervanse i šećer.

Ako u obližnjim prodavnicama ne možete da pronađete humus koji odgovara ranije navedenom, probajte da ga napravite sami. Isprobajte najbolji recept, za koji je potrebno svega nekoliko minuta.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs