Izuzetno veliki broj različitih dijeta na koje možete naići postaje veoma opterećujući za sve one koji žele da se oslobode viška kilograma. Rešenje je u biranju zdravih namirnica, tako da uvek uživamo u hrani. To je mnogo važnije od slepog pridržavanja određenih namirnica.
Od svih informacija kojima smo imali pristup, a koje se tiču izbora namirnica koje će nam pomoći da izgubimo kilograme postoji jedna koja se izdvaja, a to je da jedemo dovoljno namirnica koje imaju antiupalna svojstva.
Ovo su četiri najmoćnije:
Losos
Poznata vam je ona stara poslovica koja kaže "vi ste ono što jedete"? To je u potpunosti tačno, naročito kada je u pitanju losos.
"Divlji losos hrani se malim rakovima punim antiupalnog antioksidansa pod nazivom astaksantin", objašnjava nutricionista Kolet Hejmovic. Vi jedete ono što oni jedu! Divlji losos sadrži više omega-3 masnih kiselina nego uzgojeni losos pa birajte pametno. Losos takođe obezbeđuje neophodni vitamin D.
Istraživanja pokazuju da se masti zadržavaju u organizmu umesto da se sagorevaju u slučaju nedostataka D vitamina. Losos se dobro kombinuje sa mnogo različitih ukusa. Potrudite se da ga kupujete na prometnoj ribljoj pijaci.
Primer jela s lososom: Prelijte ga marinadom od limete i đumbira koja sadrži sveži beli luk, ulje od susama i soja sos.
Zašto Grci nemaju pritisak, holesterol, ni višak kilograma: Ovo je najzdravija ishrana na svetu!
Bobičasto voće
Više je razloga da započnete dan uz šolju punubobičastog voća!
"Kupine, borovnice i maline su pune vlakana i zbog njih ćete biti siti i zadovoljni", kaže nutricionista Stejsi Goldber.
Bobičastvo voće puno je prirodnih šećera i možete da jedete mnogo bobičastog voća, a da ne pomišljate na vagu. Na primer, šolja seckanih jagoda sadrži samo 50 kalorija. Pola šolje malina sadrži 4 grama vlakana, kupine 3,8, a borovnice ili jagode 1,7 grama vlakana. Sve bobičasto voće sadrži dosta polifenola, mikronutrijenata koji pomaže u prevenciji ćelijskih promena usporavajući i blokirajući upalne procese u organizmu.
Ishrana u koju se kunu svetski nutricionisti: Otkrili smo šta zaista jede čovek iz Dalmacije!
Jaja
"Jaja su gotovo savršena hrana i prava bomba kada je u pitanju hranljivost, sa sedam grama proteina i antiupalnim omega-3 masnim kiselinama", objašnjava ekspert za nutritivne vrednosti u kulinarstvu Andrea Vijen.
Nekada su nas medicinski stručnjaci upozoravali kako postoje negativne posledice prevelikog broja jaja u ishrani, ali to se sada promenilo.
"Mi sada znamo da holesterol u ishrani nije štetan i da je u stvari neophodan da bismo postigli optimalno funkcionisanje ćelija", kaže Vijen. Ako želite da jedete jaja svaki dan, samo napred, ali neka ne bude više od dva dnevno.
Servirajte ih na bilo koji način, tvrdo kuvana ili poširana. Dodajte i četvrtinu šoljice crnog pasulja koji doprinosi sadržaju antiupalnih proteina ili poslužite sa nekoliko listića avokada za potrebnu količinu zdravih masti i vlakana.
Iskustvo jednog doktora: Alkalna ishrana mi je omogućila život bez bolesti!
Seme konoplje
Ova namirnica verovatno nije prva stvar koja vam padne na pamet kada razmišljate o antiupalnim svojstvima, ali nemojte da vas to zavara. Samo dve kašičice sadrže 11 grama proteina!
Seme konoplje lako je uvesti u ishranu - dodajte malo u smutije ili ovsene pahuljice i dobili ste savršen obrok.
Umorni ste od ovsenih pahuljica? Probajte kinou. I dodajte mleko od badema i seme konoplje za više proteina, kao i vaše omiljeno bobičasto voće. Mi predlažemo i meko kuvano jaje na vrhu. Zašto da ne? Pospite seme konoplje po integralnim vaflima ili ih uparite sa desertom od zaleđenog jogurta.
Ishrana broj 1, još od 1920. godine: Leči najteže bolesti, menja psihu, sagoreva svaki gram masnoće!