sprečite bolest na vreme

Telo mesecima ranije pokazuje znakove: 8 signala koja ne smete da ignorišete!

Naše telo je savršen mehanizam u kojem se puno stvari događa istovremeno. Neki znakovi, ako ih ignorišemo, mogu da rezultiraju problemima sa zdravljem

Fitnes & Nutricija
Autor:
Telo mesecima ranije pokazuje znakove: 8 signala koja ne smete da ignorišete!
Foto: Profimedia

Organizam nikad ne razvija zdravstveni problem odjednom, već pokazuje znakove i mesecima ranije. Problem nastaje ako ih ne uočimo i ne reagujemo. Prvo što treba da uradite je ono što je u našoj moći - prilagodite ishranu i životne navike, a ako je problem uporan, treba se posavetovati i s lekarom. 1. Nesanica, slabi živci i grčevi u nogama Kombinacija ova tri simptoma očigledno je znak koji vam šalje vaše telo da mu nedostaje magnezijuma i kalijuma za normalno obavljanje metaboličkih funkcija. Kako biste nadoknadili gubitak, pojačajte dnevni unos namirnica koje obiluju njima, poput banana, paradjza, spanaća i pomorandže, a ako ni to nije dovoljno, uzmite dodatak magnezijuma.

7. Suva koža

Ovaj znak, posebno ako traje nedeljama i ne veže se za spoljašnje faktore poput promene kozmetičkih sredstava, sezonom centralnog grejanja i slično, može biti signal nedostatka vitamina E. Pokušajte da ga nadoknadite kroz unos više povrća, ulja, orašastih plodova i ribe. Takođe, izbegavajte stvari koje isušuju kožu iznutra - kafu i alkohol.

6. Stalna želja za slatkim Svato povremeno žudi za malo čokolade, ali ako je želja za slatkim svakodnevna, česti uzročnici su iscrpljenost, stres, pa i depresija. Vaše telo traži glukozu i treba je dati, ali posegnite za onim zdravijim oblicima - kroz med, tamnu čokoladu... 5. Jede vam se sladoled ili gricka led Ova potreba i nije tako retka, a stručnjaci objašnjavaju da ona može biti signal anemije u organizmu. Nedostatak gvožnja se obično javlja i uz druge simptome, poput umora, lupanja srca, opadanja kose... Najbolji izvori gvožnja su crveno meso, jaja, zeleno lisnato povrće...

4. Krvarenje desni Iznenadno ili stalno krvarenje desni dok perete zube je očigledan znak čestih upala prouzrokovanih nedostatkom vitamina C. Pre kupovine dodataka vitamina, pokušajte u ishranu uvesti više citrusnog voća, spanaća, paradajza, kelja i brokolija. 3. Krhki nokti i kosa Ovo je najčešći znak nedostatka vitamina B. Pijte više mleka, unosite više gljiva i pokušajte da imate više uravnotežene jelovnike i manje a češće obroke. 2. Prsten oko oka Takvi se simpromi obično pojavljuju kod ljudi starijih od 50 godina i tada je njihovo pojavljivanje normalno. Ali, ako se jave kod mlađih osoba, tada su ti prsteni znak povišenog nivoa holesterola pa bi se svakako mogli da se konsultujete s lekarom i proverite nivo masnoće u krvi. 1. Tzv. grčko stopalo Još se naziva i "Mortonov prst", a označava stanje u kojem je drugi prst duži od palca pa može biti uzrok bolova i oticanja stopala, odnosno dela koji se nalazi ispod samih prstiju. Zbog toga je i obuća neugodnija za nošenje, a prsti skloniji iskrivljavanju. Treba posvetiti veću pažnju stopalima, ne nositi preusku obuću i odabirati ortopedske cipele.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs