Morate da vodite računa

Alarmantno nizak kalcijum u telu: Ovi simptomi zahtevaju hitnu reakciju!

Koštana masa dostiže maksimum oko 30. godine, a nakon toga kosti polako gube kalcijum, koji ne može da se nadoknadi

Lepi & Zdravi
Autor:
Alarmantno nizak kalcijum u telu: Ovi simptomi zahtevaju hitnu reakciju!
Foto: Shutterstock

Svima je poznato da je kalcijum najvažniji mineral za zdrave i jakeljudske kosti, ali mnogi ne znaju koje su posledice njegovog nedovoljnog unošenja!

Ako prepoznate neke od sledećih simptoma, trebalo bi što pre da pojačate unos kalcijuma, jer ga u vašem telu ima alarmantno malo!

Prelom kosti nakon lakše povrede

Nizak nivo kalcijuma čini kosti krtim, pa mogu da se slome i pri lakšoj povredi, padu ili nagnječenju. Koštana masa dostiže maksimum oko 30. godine, a nakon toga kosti polako gube kalcijum, koji ne može da se nadoknadi.

"Zato je veoma važno da u krvi uvek imate dovoljno kalcijuma, kako bi telo moglo da ga koristi za skladištenje drugih minerala, umesto da ga izvlači iz kostiju", objašnjava dr Šira Suzi, nutricionista iz poznate bolnice u Njujorku.

Prelomi kostiju su posebno česti kod žena u postmenopauzi.

Jedete samo svežu ribu

Konzervisana riba poput sardine ima ono što većina svežih nema - jestive kosti! Toliko su sitne da se sigurno nećete udaviti, a blagodeti i količina kalcijuma iz njih i te kako će prijati vašem telu i kostima. Ostrige su takođe odličan izbor.

Grčevi u mišićima

Jedan grč u jednom mišiću nije ništa alarmantno, ali ako počne da se ponavlja, i to svakodnevno, trebalo bi da posetite lekara i uradite test na kalcijum, jer ovoliko učestali grčevi u mišićima mogu da budu pokazatelj teškog nedostatka ovog minerala.

Iako nedostatak ovog minerala na početku ne daje nikakve očigledne simptome, hronični manjak kalcijuma može da dovede do mlitavosti, kontrakcija i osećaja nelagode u mišićima, jer ovaj mineral zapravo dosta pomaže prilikom pokreta.

"Vaš kalcijum nikada ne bi trebalo da bude toliko nizak, da se na kraju ispolje ovi simptomi. To je ozbiljan signal ozbiljnog nedostatka", upozorava dr Suzi.

Jedete klasične salate

Ako je sve što jedete od salate zelena salata, vreme je da svom zelenom osveženju dodate i kelj. Tamno zeleno povrće poput kelja bogato je kalcijumom, ali i vitaminima A i C.

Uzimate suplemente na prazan stomak

Mnogo bolji efekat ima uzimanje suplemenata nakon što nešto pojedete, jer će apsorpcija biti veća. Popijte ga uz malo masnoće, poput mleka ili avokada, ili uz vitamin D - ovo je zapravo najbolji izbor, jer je vitamin D neophodan za pravilnu apsorpciju kalcijuma.

Visok krvni pritisak

Za visok pritisak najčešće postoji drugi uzrok, nedostatak kalcijuma je samostalno odgovoran veoma retko. Ipak, neke studije su pokazale da dovoljan unos kalcijuma smanjuje rizik od hipertenzije. Namirnice poput mlečnih proizvoda, badema, brazilskih oraha, brokolija ui kupusa krcate su kalcijumom, pa će vam pomoći i u snižavanju pritiska.

Imate i nedostatak vitamina D

Kao što je već rečeno, kalcijumu je za apsorpciju neophodan vitamin D, pa nedostatak jednog od ova dva obično prati i nizak nivo drugog. Jedite žitarice celog zrna, pijte mleko i "uhvatite" malo sunca, to su najbolji izvori ovog važnog vitamina.

Intolerancija na laktozu

Ako vam mlečni proizvodi ostavljaju osećaj mučnine ili probleme sa varenjem, i zbog toga ih ne konzumirate, neizbežno je da će nivo kalcijuma u vašem telu biti nizak. Ako ste netolerantni na laktozu, u ishranu ubacite pivski kvasac, suve smokve, lešnike i sojino ili pirinčano mleko, koji su takođe dobar izvor kalcijuma.

Namirnica broj 1 za dobar kalcijum

Ako volite i često jedete meso, tofu sir verovatno nikada ne jedete. Ali, možda je vreme da bolje razmislite. Tofu ne samo da je bogat proteinima, već sadrži i 40 odsto preporučene dnevne doze kalcijuma! Ako ne konzumirate mnogo mlečnih proizvoda, tofu je takođe odlična alternativa. OVDE pročitajte koje su još namirnice bogate kalcijumom!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs