Obratite pažnju

Nedostatak kalcijuma ima teške posledice: Sačuvajte kosti, jedite ovo svakog dana!

On je gradivni element kostiju i zuba, koji prenosi nervne signale, a da bi svi ovi procesi funkcionisali kako treba, neophodno je da vam nivo kalcijuma u krvi uvek bude dobar
Fitnes & Nutricija
17:18h Autor:
Nedostatak kalcijuma ima teške posledice: Sačuvajte kosti, jedite ovo svakog dana!
Foto: Profimedia

Kalcijum je jedan od najrasprostranjenijih zemnoalkalnih metala i uopšte elemenata u prirodi. Veoma je važan i za čoveka i za biljni svet.

Kosti čoveka sadrže kalcijum u vidu fosfata i karbonata, a njegov nedostatak izaziva rahitis, oboljenje koje za posledicu ima deformitete kostiju i otoke na spojevima hrskavice i kostiju.

Kalcijum igra veoma značajnu ulogu u ljudskom telu. On je aktivator enzima, zadužen je za provođenje bioelektričnih impulsa, utiče na zgrušavanje krvi, grčenje mišića, kao i proizvodnju hormona.

On je gradivni element kostiju i zuba, koji prenosi nervne signale, a da bi svi ovi procesi funkcionisali kako treba, neophodno je da vam nivo kalcijuma u krvi uvek bude dobar, odnosno između 2,2 i 2,7 minimola po litru krvi. Manja količina kalcijuma nalazi se u krvnoj plazmi.

Kad telu zafali magnezijum: Krivac za 7 nepodnošljivih simptoma!

Kalcijum se usvaja iz hrane, a kada ga u hrani nema dovoljno, oslobađa se iz kostiju. Kosti se najviše izgrađuju u detinjstvu, a s godinama se pretežno razgrađuju, što dovodi do gubitka koštane mase, što naročito pogađa žene.

Nivo kalcijuma u organizmu zavisi od količine koja se unosi hranom i stepena izbacivanja kalcijuma kroz urin. Da biste obezbedili svom telu dovoljnu količinu kalcijuma, morate da znate koje namirnice ga sadrže u dovoljnim količinama:

Jogurt i mlekoČaša nemasnog jogurta sadrži 450 mg kalcijuma, što je oko 42 odsto preporučenog dnevnog unosa. Čaša nemasnog mleka sadrži oko 300 mg kalcijuma.

Čula da mlečni proizvodi izazivaju najgore bolesti: Odrekla ih se na 3 nedelje, evo šta se desilo!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Tofu sirJedna porcija može da se pohvali sa čak 250 mg kalcijuma. Tvrdi sirevi su takođe odličan izvor kalcijuma, ali nre smete da preterujete, jer sadrže i dosta masnoće.

ZeljeSadržaj kalcijuma u 200 g skuvanog zelja jeste 268 mg, što predstavlja četvrtinu preporučenog dnevnog unosa.

SardineSa svojih 350 mg kalcijuma na samo 100 grama, sardine su jedan od najboljih izvora ovog važnog minerala.

Odličan izvor kalcijuma su i suve smokve i urme, bademi, brokoli, kelj, pomorandže, losos i beli pasulj.

Za 7 dana obnavlja kosti, zglobove i tetive: Jedan sastojak zauvek će vas rešiti bolova! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs