Pronađite uzrok

Zašto vam lako izlaze modrice: UV zraci, lekovi, tanka koža ili ozbiljne bolesti!

Ovi plavi krugovi nastaju usled tanke kože, jer ona reaguje i na blagi pritisak, a u retkim slučajevima može ukazivati na leukemiju ili poremećaj zgrušavanja krvi
Medicina
21:08h Autor:
Zašto vam lako izlaze modrice: UV zraci, lekovi, tanka koža ili ozbiljne bolesti!
Foto: Thinkstock

Slučajno ste se malo udarili i odmah vam je izašla modrica?

U tom slučaju, pripadate osobama kojima modrice izlaze i na blag pritisak, a dešava se da nemate pojma ni kada, ni kako, ni zašto se taj ružni, plavo - ljubičasti krug pojavio na vašoj koži.

Nemojte paničiti. Evo nekoliko razloga zašto vam stalno izlaze modrice.

Kantarionovo ulje pomaže u tretiranju modrica. Više saznajte OVDE.

Tanka koža

Modrica nastaje kada krvni sudovi, koji se nalaze pod kožom, popucaju nakon udarca, pa krvare ispod kože."Ukoliko vam je koža izgubila kolagen zahvaljujući starenju, sklonija je ovakvim povredama" - kaže doktork Holi Filips, specijalista za žensko zdravlje u Njujorku.

Oštećenje od sunca

Koža koju su oštetili UV zdraci, gubi elastičnost i provodljivost, a to vodi do lakšeg nastajanja modrica i njihove sve primetnije pojave - objasnio je Mark Livi, lekar opšte prakse iz Baltimora.

Lekovi

Aspirin, steroidi, kao i razređivači krvi mogu da spreče zgrušavanje krvi. Dr Filps kaže da kada, ako vam se to događa, kada se udarite, unutrašnje krvarenje trajaće mnogo duže nego što je normalno - piše Women's Health.

Sva nepoznata svojstva aspirina pročitajte OVDE.

Dizanje tegova

Iako vam se možda čini da ne dižete velike težine, podizanje tegova može da stvori mikroskopske suze u vlaknima mišića, koje se manifestuju kao modrice - kaže Livi.

Nasledni faktor

Ovo je vrlo važan faktor kada je reč o tome da li ćete lako dobijati modrice ili ne. Filips smatra da ukoliko vaši roditelji imaju ovakav problem, najverovatnije ćete ga imati i vi.

Bled ten

Zapravo, bleda koža ne znači nužno da ćete biti skloniji modricama, ali i najmanja obojenost koja se pojavi, na vašoj koži je vrlo vidljiva.

OVDE saznajte kako da napravite domaći tonik za blistavi ten.

Skrivene bolesti

Ovakav slučaj je neverovatno redak, ali ponekad lako dobijanje modrica može biti znak poremećaja zgrušavanja krvi, pa čak i leukemije - upozorava Filips. Uz ove bolesti pojavljuje se još nekoliko simptoma, tako da nema potrebe da odmah počnete da paničite.

Ukoliko ne možete više ni da ih izbrojite, a ni da objasnite kako su nastale, za svaki slučaj posetite lekara.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs