obavezno pročitajte

Nesnosni bolovi i otežan hod: Saznajte sve o čukljevima i njihovom lečenju!

Čukalj je uvećanje zgloba u korenu nožnog palca. Uvećanje može da predstavlja iščašenje zgloba palca, a u nekim slučajevima i dodatno stvorenu kost. Iščašenje prouzrokuje okretanje palca ka manjim prstima, a ispupčenje samog zgloba van

Saveti stručnjaka
Autor:
Nesnosni bolovi i otežan hod: Saznajte sve o čukljevima i njihovom lečenju!
Foto: Shutterstock

Uvećani zglob može postati zapaljen, te je moguće crvenilo i bol, dok se u isto vreme može pojaviti i mala kesica puna tečnosti, koja dovodi do dodatnog oticanja, crvenila i bola. U mnogo težim slučajevima postoji mogućnost javljanja lokalizovanog artritisa koji potom može dovesti do operacije.

Manje čest čukalj se može javiti na zglobu u korenu najmanjeg, odnosno petog nožnog prsta.

Iako se tačan uzrok ne zna uvek, postoje genetski, to jest nasledni faktori koji dovode do ovog problema. Ovo je posebno slučaj kod mlađih osoba. Takođe, dodatni uticaji na stvaranje čukljeva jesu povrede kao što su istegnuća, frakture, zatim neruromišićni poremećaji, ali i nejednaki donji ekstremiteti, odnosno, jedna noga je duža/kraća od druge.

Čukljevi mogu, ali i ne moraju imati simptome, ali su najčešći bol u stopalu prilikom hoda, naročito u neudobnoj odeći, crvenilo, oticanje mekog tkiva.

Vaš lekar može da identifikuje čukalj snimanjem vašeg stopala na rendgenu i da oceni koliko je problem komplikovan. Tek nakon dijagnoze lekara, može se pristupiti lečenju. Lečenje može biti kućno, a ukoliko je situacija teža, operacija može biti potrebna.

Nehirurško lečenje, koje možete sprovesti kod kuće i u svakodnevnom životu, uključuju:

- promenu obuće – udobna obuća u kojoj imate dovoljno prostora za prste, po mogućstvu i ortopedska obuča koja pomaže stopalu da se vrati u svoju poziciju,

- ulošci – njih možete nabaviti u apoteci,nositi ih svakodnevno kako bi se stopalo vratilo u normalnu poziciju, što može smanjiti pritisak koji se stvara na čukalj i tako se može olakšati bol,

- lekovi – različiti lekovi i injekcije mogu ublažiti simptome i bolove, ali se o njihovom načinu upotrebe i doziranju morate konsultovati sa lekarom, jer lekovi nisu svima preporučljivi,

- led – stavljanje leda na zapaljeno mesto, odnosno čukalj, može doprineti tome da se olakša zapaljenost i da se ublaži bol.

Međutim, ukoliko vam čukljevi izazivaju nesnosan bol i problem pri hodanju i svakodnevnom životu, pogotovo u slučaju da problem traje već duži period vremena, pedijatar vam može predložiti operaciju.

Cilj operacije je da vrati palac u svoj početni, pravilan položaj. Operacija stavlja kosti, ligamente, hrskavicu i nerve u pravi položaj i tako se uklanja ispupčenje.

Postoji više od 150 načina operacija čukljeva, ali hirurzi obično koriste jednu od pet, šest najčešćih procedura. Operacija može da uključuje uklanjanje natečenog tkiva u predelu oko nožnog palca, ispravljanje palca i uklanjanje dela kosti, poravnanje duge kosti između zadnjeg dela stopala i palca, kako bi se ispravio neprirodan ugao koji zglob palca stvara, stalno spajanje kostiju problematičnog zgloba.

Moguće je da ćete moći da hodate odmah nakon operacije čukljeva, ali za potpuni oporavak je potrebno nekoliko nedelja do nekoliko meseci, zbog čega morate biti izutetno pažljivi kako ne biste produžili period oporavka.

Razgovarajte sa doktorom kako biste stvorili okvirnu sliku koliko vremena će biti potrebno u vašem slučaju za oporavak.

Pak, da do svega ovoga ne bi moralo da dođe, možete preduzeti neke mere i smanjiti šanse za stvaranje čukljeva. Vodite računa o obući koju nosite, naročito ukoliko i drugi članovi vaše porodice imaju ovaj problem. Vežbanje stopala ih može ojačati, stoga, naučite da hvatate male objekte kao što su olovke ili kamenčići prstima. Nosite obuću koja vam odgovara i ne stiskajte prste. Žene bi trebalo da izbegavaju nošenje visokih štikala ili cipela sa špicom.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs