8 najmoćnijih ekefata

Zelena boranija: Šta sve sadrži ovo povrće koje nutricionisti obožavaju?

Pomaže u kontroli dijabetesa, jača imunitet i vid

Fitnes & Nutricija
20:40h Autor:
Zelena boranija: Šta sve sadrži ovo povrće koje nutricionisti obožavaju?
Foto: Shutterstock

Mnoge prednosti koje u svrhu zdravlja poseduje zelena boranija iznenađuju, jer je ova mahunasta biljka u stanju je da ponudi mnogo više nego što se obično misli!

Zelena boranija je puna antioksidanata i esencijalnih hranljivih materija. Sadržaj ove biljke uključuje vlakna, proteine,omega 3 masne kiseline, kalcijum, gvožđe, flavonoide i karotenoide. Kao takva, zelena boranija pruža brojne prednosti koje su veoma dobre za naše telo i um.

Ovo su najvažniji benefiti koje pruža zelena boranija:

Regulacija dijabetesa Otkriveno je da zelena boranija, kao i ostale mahunarke, pomažu u kontroli dijabetesa regulisanjem nivoa šećera u krvi. Studije su otkrile da ova vrsta biljaka ima hipoglikemijski efekat na pacijente sa dijabetesom. Ovo je sjajno otkriće, jer je u prošlosti bilo teško pronaći prirodne regulatore dijabetesa. Pošto se ovo medicinsko stanje mora stalno pratiti i njime redovno upravljati, dodavanje zelene boranije u ishranu dijabetičara može biti od velike pomoći.

Zdravije kosti Kalcijum je gotovo beskoristan u smislu jakih kostiju ako se ne nalazi u kombinaciji sa vitaminom K. Naše telo ne može da proizvede proteine koji dozvoljavaju kostima da prihvataju i koriste kalcijum bez ovog vitamina. Osim toga, vitamin K smanjuje gubitak mineralnih materija na minimum upravljanjem našeg metabolizma kostiju. Šoljica zelene boranije sadrži skoro 20 odsto preporučene dnevne doze vitamina K.

foto: Shutterstock

Jačanje imuniteta Jedna od glavnih prednosti zelene boranije je njen visok nivo antioksidantnog sadržaja. Mahunarke su prepune karotenoida i flavonoida. Od karotenoida su prisutni lutein i beta-karoten, dok su flavonoidi koji se nalaze u zelenoj boraniji katehin, epikatehin, kempferol i kvercetin. U prednosti ovih antioksidanata ubraja se njihova sposobnost da smanjuju mogućnost nastanka moždanog udara, kao i borba protiv slobodnih radikala koji dovode do brojnih bolesti.

Dobar vid Karotenoidi zeaksantin i lutein u zelenoj boraniji korisni su za naš vid. Oni zajedno deluju kako bi smanjili šanse za nastanak makularne degeneracije. Sa zadovoljavajućim nivoima karotenoida u našem organizmu sprečava se pogoršanje vida tako što se smanjuje stres na unutrašnjem oku dok se štiti ukupna funkcija vida i očiju.

foto: Shutterstock

Zdravlje srca Kao što je već rečeno, zelena boranija je bogata vlaknima, što značajno smanjuje količinu holesterola u našem telu redukujući njegovu reabsorpciju kroz žučnu kiselinu. Ova dobrobit vlakana pomaže u održavanju holesterola na zavidnom nivou. Kalijum u mahunarkama takođe pomaže u održavanju krvnog pritiska na normali, što pomaže da naše srce bude duže zdravo.

Stomačni problemi Mnogo ljudi u savremenom dobu pati od stomačnih problema, a veoma često je krivac tome što se u organizam ne unosi dovoljno vlakana. Prednosti zelene boranije uključuju njen diuretički efekat na sistem organa za varenje. Bogata vlaknima, ona podstiče prirodni protok urina i redovnu stolicu, čime se telo oslobađa od štetnih toksina. Ostale bolesti čije se tegobe olakšavaju hranljivim sastojcima u zelenoj boraniji su razna oboljenja creva, hemoroidi, zatvor i čirevi. U jednoj porciji zelene boranije moguće je pribaviti i 15 odsto preporučenog dnevnog unosa vlakana, što ovu mahunastu biljku čini odličnom hranom za pravilno funkcionisanje stomačnih organa.

Fetalni razvoj Folna kiselina pronađena u zelenoj boraniji pomaže u razvoju fetusa, zbog čega je veoma važno jesti ovo povrće tokom trudnoće. Hranljivi sastojci u zelenoj boraniji od vitalnog su značaja za pravilan razvoj bebinog srca, mozga i respiratornog sistema. Osim toga, zelena boraniji deluje i na sprečavanju mogućih defekata neuronske cevi kod fetusa.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs