Izuzetno otrovno

Salivanje straha: Običaj kojim bukvalno žrtvujete dete i uništavate mu zdravlje!

U ovom obredu koristi se topljeno olovo koje se "baca" u vodu, a pri topljenju olova nastaje olovni oksid, koji je veoma toksičan

Lifestyle
13:46h Autor:
Salivanje straha: Običaj kojim bukvalno žrtvujete dete i uništavate mu zdravlje!
Foto: Shutterstock

Salivanje straha je vrlo rasprostranjen obred u našem narodu, o kojem roditelji gotovo ništa i ne znaju, pa u tom neznanju bukvalno žrtvuju svoju decu.

Potpuna neupućenost u posledice ovog obreda može uzeti strašan danak. Naravno, nastradaju oni nad kojima se obred vrši, a to su uglavnom "nemirna i deca sa strahovima", kako tvrde njihovi roditelji.

U ovom obredu koristi se topljeno olovo koje se "baca" u vodu. Olovo je, inače, mek sivi metal koji se topi na 327 C. Pri topljenju olova nastaje olovni oksid, koji je veoma toksičan, pa su trovanja moguća već tada. Posle rastopljenog olova reaguje sa vodom i nastaje olovni hidroksid.

Kada se ova voda unese u organizam (gatare preporučuju da se ova voda pije), olovo u jonizovanom obliku putuje kroz organizam i zatim se deponuje u kostima, gde se ugrađuje umesto kalcijuma.

Poseban problem predstavlja što se u izvesnim stanjima (npr. stresa), olovo može pokrenuti iz kostiju i ponovo ugrožavati organizam. Zatim se olovo ugrađuje u molekul hemoglobina umesto gvožđa i nastaju teške hemolitičke, "olovne" anemije, i pad hemoglobina u perifernoj krvi.

Inače, olovo u jonizovanom obliku predstavlja metabolički aktivan centar čitave količine olova u organizmu i odgovoran je za toksične efekte. Akutna trovanja olovom su uglavnom profesionalna (ređe se javljaju) dok navedeni toksični efekti su karakteristični za hronična trovanja olovom, kada se mogu javiti i promene na desnima – olovni rub, kao i teška oštećenja centralnog nervog sistema (CNS).

Srpski običaji su čudo: Saznajte šta dan kada ste rođeni kaže o vašem životu!

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Olovo se iz organizma eleminiše preko jetre i bubrega što dovodi do teških oštećenja ovih organa. Ako se u posudi u kojoj se topi olovo nalaze masnoće u tragovima tada se olovo rastvara u njima i putuje u CNS gde dovodi do olovne encefalopatije (oštećenja mozga), ali i do pareza i paraliza ekstremiteta ("viseća šaka" i "viseće stopalo").

Simptomi trovanja mogu biti i atipični (neprepoznatljivi i teški za dijagnozu) kao npr. hronični umor, glavobolje, nemir, poremećaj sna, bol u kuku itd. Na polnim organima zbog toksičnih oštećenja nastaje sterilitet, kod žena dolazi do pobačaja.

Dijagnoza trovanja olovom se postavlja određivanjem količine olova u kostima, dok ostale laboratorijske analize nisu pouzdane. Terapija akutnog trovanja podrazumeva urgentnu hospitalizaciju, a lečenje je simptomatsko. U zakasnelim stadijumima lečenje je bez uspeha.

Zaključak

Okultne radnje poput salivanja straha mogu da ugroze duševno itelesno zdravlje ljudi, a naročito dece!

(Autor: Dr Đorđević Tatjana, izvor: BaštaBalkana.com)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs