DA ne dobijete kontra efekat

Ovo su znakovi da pijete previše kafe: Obratite pažnju da ne štetite organizmu!

Povediti računa da ne preterate sa dnevnom količinom.

Nutricija
Autor:
Foto: Shutterstock

U svemu treba uživati umereno, a ovo pravilo važi i kada je reč o kafi!

 

Većina ljudi ne započinje dan bez šoljice kafe, ali dobra vest je da to ima dosta zdravstvenih prednosti, kao što su dugovečnost i smanjenje rizika od demencije. Međutim, previše ovog napitka može dovesti do nuspojava koje ste do sada možda i osetili ali ih niste povezali sa kafon.

 

Naravno, ne treba da se odreknete ovog napitka, samo povediti računa da ne preterate sa dnevnom količinom.

 

Uznemireni ste

 

Od previše kafe postajete prilično nervozni jer kofein stimuliše središnji nervni sistem, dok istovremeno povezava nivo adrenalina, dopamina i glutamina. Ova kombinacija može dovesti do teskobe, nervoze, ubrzanog rada srca i razdražljivosti, pa čak i izliva ljutnje.

 

Niste mogli ni da zamislite šta kafa može: Skida celulit, sprečava opadanje kose, čisti lice! (RECEPT)

foto: Shutterstock

Energija vam pada tokom dana

 

Kafa vas može vrlo brzo razbuditi i dati vam nalet energije, ali kada se ta energija potroši doći će i do vrlo snažnog pada. Neka istraživanja pokazala su i kako kofein može uništiti produktivnost, što može dovesti do zabušavanja na poslu (upravo suprotno onom što želite da postignete).

 

Često morate do toaleta

 

Kofein je diuretik, što znači da ćete ispijanjem kafe češće urinirati, pogotovo ako kafu ne pijete često. I dok istraživanje pokazuje kako od kafe ne možete dehidrirati, istina je da ako uz nju ne pijete dovoljno vode, vaše telo neće biti dovoljno hidrirano.

 

Hit kafa koja topi kilograme i popravlja mentalno zdravlje: Cela Amerika je poludela za ovim receptom!

foto: Shutterstock

Raspored spavanja vam je poremećen

 

Stručnjaci se slažu da kafa može poremetiti san i smanjiti njegov kvalitet, kao i dužinu. Čak i ako kafu konzumirate 6 sati pre odlaska na spavanje, može se dogoditi da uveče ne možete zaspati. Kafa takođe može poremetiti dnevni ritam vašeg organizma, zbog čega ćete se osećati umorno i usporeno tokom dana.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...