Obratite pažnju

Šta će vam se desiti ako jedete previše orašastih plodova: 3 opasna kontraefekta!

Iako su poznati kao zdrava i ukusna grickalica, ni sa orašastim plodovima ne sme da se preteruje

Fitnes & Nutricija
Autor:
Šta će vam se desiti ako jedete previše orašastih plodova: 3 opasna kontraefekta!
Foto: Shutterstock

Sigurno već znate da su orašasti plodovi neverovatno zdravi, da se povezuju sa poboljšanjem zdravlja srca, borbom protiv raka, smanjenja rizika od pojave Alchajmerove bolesti, pa čak i gubitkom neželjenih kilograma.

Stoga su orašasti plodovi ukusna grickalica koju slobodno jedete bez griže savesti. Ali, koliko često to radite?

Iako su poznati kao zdrava namirnica, orašasti plodovi takođe imaju (zasluženu) reputaciju kao hrana koju ne možete da prestanete da jedete, zbog čega se malo ko od nas drži preporučenih dnevnih količina. Problem s prekomernom konzumacijom orašastih plodova mogu da budu neki zdravstveni rizici, a ovo su 3 najozbiljnija:

Brzo ćete dobiti na težini Postoji jako puno istraživanja koja govore da orašasti plodovi mogu da pomognu u gubitku neželjenih kilograma. Međutim, treba obratiti pažnju na sledeću činjenicu - ovi rezultati važe samo ako ih jedete u umerenim količinama.

Ako prekoračite preporučene dnevne količine, dogodiće se upravo suprotno i zapravo ćete dobiti na težini. Dodatni problem je i podatak da će se to dogoditi mnogo brže nego da ste preterivali s nekom drugom hranom. Naime, orašasti plodovi jako su bogati kalorijama, stoga daju više energije nego ostale namirnice. Na primer, 30 grama badema sadrži oko 163 kalorije, dok ista količina kuvane testenine sadrži svega 37 kalorija.

Salo na stomaku pravi kortizol, na zadnjici estrogen: Kako da zaustavite hormonsko gojenje!

foto: Profimedia

Mogu da se pojave problemi s probavom Ako se ikada osećate naduto nakon konzumacije orašastih plodova, niste jedini. Nadutost je česta "nuspojava" zahvaljujući fitatima i taninima, sastojcima zbog kojih su orašasti plodovi teže probavljivi.

Kao da to nije dovoljno loše, preterana konzumacija masti (kojom orašasti plodovi obiluju) u kratkom vremenskom periodu može da dovede i do proliva. Kako možete da sprečiti ove neprijatne posledice? Držite se preporučenih dnevnih količina ili se odlučite za opcije koje su lakše probavljive.

Postoji rizik od trovanja selenom Opadanje kose, lomljivi nokti, neprijatan zadah, bol u mišićima i zglobovima - sve su to simptomi trovanja selenom, retkog ali vrlo ozbiljnog stanja koje se može pojaviti ako konzumirate previše brazilskih oraha (s ostalim orašastim plodovima ste sigurni). Brazilski orasi toliko su bogati selenom da stručnjaci preporučuju da ne jedete više od nekoliko komada dnevno, i to svega nekoliko puta nedeljno.

Jedite dinju, imaćete lepu kožu: Hidrira, regeneriše i sprečava prevremeno starenje!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs