Obratite pažnju

7 najrizičnijih: Ove zdrave namirnice mogu da naškode deci!

Tajna je u fiziološkim karakteristikama dečjeg tela

Fitnes & Nutricija
Autor:
7 najrizičnijih: Ove zdrave namirnice mogu da naškode deci!
Foto: Shutterstock

Većina dece počinje da jede hranu sa dosta šećera već u ranom dobu. Zbog toga im se ukus menja, pa im normalna hrana više ne deluje privlačno i ukusno.

Ali, tu je i ona zdrava hrana koju dajemo deci verujući da tako činimo najbolje za njih, ali im zapravo šteti zbog fizioloških karakteristika dečjeg tela ili im ne daje ono što bi trebalo jer je služimo u pogrešnom obliku!

Ceđeni sok

Đus je veoma popularan među hranom za decu različitih uzrasta. Ali, kad iscedite sok, dobijate samo ukusnu tečnost, dok većinu minerala i sva vlakna bacate zajedno sa korom. Umesto soka, dajte deci da pojedu pomorandžu!

Pažljivo birajte jogurt

Kao prvo, nikada ne kupujte jogurt koji u prodavnici stoji na otvorenoj polici umesto u frižideru, piše BrightSide. Drugo, odmah zaboravite na voćne i zaslađene jogurte i birajte one sasvim obične.

Koristite semenke lana isključivo ovako: Potpuno čisti ceo probavni sistem, skida kilograme, reguliše stolicu!

foto: Shutterstock

Žitarice

Pahuljice, musli i slične žitarice deluju kao veoma zdrav izbor, naročito zato što proizvođači tvrde da sadrže puno vitamina i minerala. Ipak, ono što se ne ističe to je da sadrže mnogo šećera i da se dosta dobrih nutrijenata izgubi u procesu prerade. Zato je najbolji izbor da kupite neprerađene žitarice i od njih spremate kaše sa voćem, jogurtom, semenkama...

Med

Deca mlađa od dve godine uopšte ne bi trebalo da konzumiraju med. Razlog nije samo alergijska reakcija, već i to što med može da sadrži bakterije koje telo malog deteta ne može da izbaci prirodno, već može da dođe do ozbiljne infekcije.

Top 5 razloga da u svako jelo ubacite malo kurkume: Kraljica svih začina, bez ijedne nuspojave!

foto: Shutterstock

Grožđe

Zdrava i sočna zrna grožđa sadrže dosta minerala i vitamina koji su deci neophodni, ali su velika i klizava, pa lako može doći do gušenja. Osim toga, grožđe je veoma teško za dečji sistem za varenje. Najbolja zamena za grožđe kod dece mlađe od dve godine jesu banane.

(Multi)vitamini

Prvi logičan izbor za unos vitamina kod dece jeste hrana. Suplemente možete da im date samo kada nema drugog izbora i to isključivo kada ih prepiše lekar!

Milkšejk je zdraviji od gaziranog soka

Zapravo, jednako su opasni jer oba napitka sadrže mnogo masti i šećera. Najbolji izbor je, naravno, voda, a potom prirodni sokovi i nezaslađeni čajevi.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs