Snažno delovanje

Top 5 razloga da u svako jelo ubacite malo kurkume: Kraljica svih začina, bez ijedne nuspojave!

Smanjuje jutarnju ukočenost i oticanje zglobova, zaustavlja delovanje enzima odgovornog za stvaranje molekula koji uzrokuju upale

Nutricija 28.06.2018. - 16:35h Autor: 24sata.hr
Foto: Shutterstock

Kurkuma je koncentrisani izvor fitonutrijenta kurkumina, koji je zaslužan za njena snažna protivupalna svojstva. Takođe je koncentrisani izvor prehrambenih vlakana, vitamina B6 i kalijuma, koji su zdravi za srce, gvožđe koje proizvodi energiju i mangana koji uklanja slobodne radikale.

 

Zahvaljujući svom aktivnom sastojku kurkuminu koji ima snažno antiseptičko i antibakterijsko delovanje, još se u davnoj istoriji koristila za poboljšanje probave, kod infekcija, prehlada, bronhitisa, astme i lečenje rana.

 

U istočnjačkoj kulturi koristi odse  davnina za ublažavanje probavnih tegoba i bolnih menstrualnih ciklusa. Podstiče rad sistema za varenje i sagorevanje masti. Studije pokazuju da upotreba kurkume znatno olakšava tegobe obolelima od upalnih bolesti creva poput Kronove bolesti, blagotvorno deluje na smanjenje bolova i upala kod obolelih od reumatoidnog artritisa, a delovanje kurkumina čak se povezuje s prevencijom raka i smanjenjem daljeg rasta već nastalog tumora.


Kurkumin i ostale aktivne supstance u kurkumi deluju kao jak antioksidans i tako smanjuju upalne procese uzrokovane nakupljanjem slobodnih radikala, koji oštećuju organizam. Istraživanja pokazuju i da kurkumin može da uspori razvijanje multiple skleroze, kao i da pospešuje detoksikaciju jetre. Preporučuje se i kod hroničnih oboljenja kostiju.

 

Nakon 10 godina mučenja, regulisala ceo metabolizam i sistem za varenje: Samo je uvela ovu namirnicu u ishranu!

foto: Shutterstock

Studije su pokazale da kurkuma smanjuje jutarnju ukočenost i oticanje zglobova, i da zaustavlja delovanje enzima odgovornog za stvaranje molekula koji uzrokuju upale. Za razliku od klasičnih lekova za upalu - kortikosteroida, kurkuma je odlična prirodna zamena bez nuspojava.

 

Za brojne zdravstvene dobrobiti dovoljno je uvrstiti pola do jedne kašičice kurkume dnevno u ishranu. Ova količina je dovoljna za pripremu kompletnih obroka, dok u čaj ili smuti možete da ubacite prstohvat tog začina.

 

Napomena: Trudnice i dojilje, kao i ljudi koji pate od zgrušavanja krvi, kamenja u žuči ili dijabetesa, treba da se posavetuju sa lekarom pre uzimanja kurkume.

 

Odlično se slaže s pirinčem i povrćem, a možete je dodati i napicima, supama, čajevima i ceđenim sokovima, pa čak i desertima.

 

Evo i 5 razloga zašto treba da uvrstite kurkumu u ishranu:
 

1. Zdravlje srca

 

Štiti srce i krvne sudove od nakupljanja plaka, pomaže u regulaciji lošeg holesterola, ima antioksidativno i kardioprotektivno delovanje i pomaže u regulaciji lošeg holesterola.

 

Dr Hristo Mermerski se proslavio mešavinom za koju tvrdi da leči rak: Sada otkriva recepte za najzdraviji doručak i ručak!

foto: Shutterstock

2. Dobra je za creva

 

Na prirodan način podstiče obnavljanje crevne flore, jedna je od najjačih prirodnih antibiotika, ne uništiva floru i dobre bakterije u crevima, već podstiče razvoj dobrih bakterija.

 

3. Pomaže kod artritisa

 

U sebi sadrži fitonutrijent kurkumin, koji ima snažno protivupalno delovanje, pa se preporučuje kod hroničnih oboljenja kostiju i reumatoidnog artritisa.

 

4. Čuva zube i uklanja zadah

 

Zahvaljujući protivupalnom efektu, smanjuje upale desni, uklanja neprijatan zadah iz usta, sprečava rast bakterija i pomaže kod ostalih bolesti usne duplje.

 

5. Odličan je izvor gvožđa

 

Kurkuma je odličan izvor gvožđa i mangana i dobar izvor vitamina B6, bakra, kalijuma i dijetetskih vlakana. U samo 2 kašičice začina zadovoljićete čak 10% preporučene dnevne doze gvožđa.

 

Gvožđe u hrani: Namirnice za uvek dobru krvnu sliku!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs