Kurkuma je koncentrisani izvor fitonutrijenta kurkumina, koji je zaslužan za njena snažna protivupalna svojstva. Takođe je koncentrisani izvor prehrambenih vlakana, vitamina B6 i kalijuma, koji su zdravi za srce, gvožđe koje proizvodi energiju i mangana koji uklanja slobodne radikale.
Zahvaljujući svom aktivnom sastojku kurkuminu koji ima snažno antiseptičko i antibakterijsko delovanje, još se u davnoj istoriji koristila za poboljšanje probave, kod infekcija, prehlada, bronhitisa, astme i lečenje rana.
U istočnjačkoj kulturi koristi odse davnina za ublažavanje probavnih tegoba i bolnih menstrualnih ciklusa. Podstiče rad sistema za varenje i sagorevanje masti. Studije pokazuju da upotreba kurkume znatno olakšava tegobe obolelima od upalnih bolesti creva poput Kronove bolesti, blagotvorno deluje na smanjenje bolova i upala kod obolelih od reumatoidnog artritisa, a delovanje kurkumina čak se povezuje s prevencijom raka i smanjenjem daljeg rasta već nastalog tumora.
Kurkumin i ostale aktivne supstance u kurkumi deluju kao jak antioksidans i tako smanjuju upalne procese uzrokovane nakupljanjem slobodnih radikala, koji oštećuju organizam. Istraživanja pokazuju i da kurkumin može da uspori razvijanje multiple skleroze, kao i da pospešuje detoksikaciju jetre. Preporučuje se i kod hroničnih oboljenja kostiju.

Studije su pokazale da kurkuma smanjuje jutarnju ukočenost i oticanje zglobova, i da zaustavlja delovanje enzima odgovornog za stvaranje molekula koji uzrokuju upale. Za razliku od klasičnih lekova za upalu - kortikosteroida, kurkuma je odlična prirodna zamena bez nuspojava.
Za brojne zdravstvene dobrobiti dovoljno je uvrstiti pola do jedne kašičice kurkume dnevno u ishranu. Ova količina je dovoljna za pripremu kompletnih obroka, dok u čaj ili smuti možete da ubacite prstohvat tog začina.
Napomena: Trudnice i dojilje, kao i ljudi koji pate od zgrušavanja krvi, kamenja u žuči ili dijabetesa, treba da se posavetuju sa lekarom pre uzimanja kurkume.
Odlično se slaže s pirinčem i povrćem, a možete je dodati i napicima, supama, čajevima i ceđenim sokovima, pa čak i desertima.
Evo i 5 razloga zašto treba da uvrstite kurkumu u ishranu:
1. Zdravlje srca
Štiti srce i krvne sudove od nakupljanja plaka, pomaže u regulaciji lošeg holesterola, ima antioksidativno i kardioprotektivno delovanje i pomaže u regulaciji lošeg holesterola.

2. Dobra je za creva
Na prirodan način podstiče obnavljanje crevne flore, jedna je od najjačih prirodnih antibiotika, ne uništiva floru i dobre bakterije u crevima, već podstiče razvoj dobrih bakterija.
3. Pomaže kod artritisa
U sebi sadrži fitonutrijent kurkumin, koji ima snažno protivupalno delovanje, pa se preporučuje kod hroničnih oboljenja kostiju i reumatoidnog artritisa.
4. Čuva zube i uklanja zadah
Zahvaljujući protivupalnom efektu, smanjuje upale desni, uklanja neprijatan zadah iz usta, sprečava rast bakterija i pomaže kod ostalih bolesti usne duplje.
5. Odličan je izvor gvožđa
Kurkuma je odličan izvor gvožđa i mangana i dobar izvor vitamina B6, bakra, kalijuma i dijetetskih vlakana. U samo 2 kašičice začina zadovoljićete čak 10% preporučene dnevne doze gvožđa.
Gvožđe u hrani: Namirnice za uvek dobru krvnu sliku!