Iskustvo iz prve ruke

Nakon 10 godina mučenja, regulisala ceo metabolizam i sistem za varenje: Samo je uvela ovu namirnicu u ishranu!

U poslednje vreme dosta slušamo i čitamo o blagodetima ovih ljuspica

Lepi & Zdravi
Autor:
Nakon 10 godina mučenja, regulisala ceo metabolizam i sistem za varenje: Samo je uvela ovu namirnicu u ishranu!
Ilustracija, Foto: Shutterstock

"Nakon godina i godina bezuspešnih pokušaja da ubrzam metabolizam i oslobodim se probavnih smetnji, napokon sam pronašla namirnicu koja je značajno popravila situaciju", otkrila je novinarka portala Miss7.

Prenosimo njeno celo iskustvo:

"Još od tinejdžerskih dana vodila sam bitku s neprestanim probavnim smetnjama koje su se na kraju pretvarale u bolnu i napornu nadutost. Osim što nisam mogla da nosim najdražu odeću (bez da ljudi oko mene pomisle da sam na kraju prvog tromesečja trudnoće), povremeno se javljala iritantan i mestimičan bol. Više-manje, osećala sam se tromo i bez energije, nekako zatrovano.

Znala sam da moram da sredim ishranu jer strožu medicinsku dijagnozu nikad nisam imala. Bilo je samo do mene i mojih izbora, niko drugi mi nije bio kriv. S obzirom na život u studentskom domu, dvokratne "smene" na faksu i nemogućnost kreiranja rutine, balansiranje ishrane bio je prilično velik izazov. Verujem da sam sama sebi, kako to već biva, smišljala izgovore. Istina je, na kraju krajeva, da se sve može kad se hoće.

U kompletnoj promeni režima koji je uključivao voće i povrće, izbacivanje praznih ugljenih hidrata i masne hrane, posebno korisnom se pokazala jedna namirnica koju sam otkrila slučajno. Jednog dana na stranicama jedne od domaćih fitnes blogerki pronašla sam informacije o psilijum ljuspicama.

Začin koji topi masne naslage: Zaboravite cimet, ovo ide uz svako jelo, a čini čuda za telo!

Psilijum ljuspice
Psilijum ljuspicefoto: Shutterstock

Zaintrigiralo me je to što je pisalo da su prirodni laksativ. Nisam imala šta da izgubim, bacila sam se u dalje istraživanje. Saznala sam da se dobijaju od indijske bokvice i da je njihova glavna odlika to što brzo upijaju vodu i povećavaju volumen čak 15 puta. Za razliku od čia semenki, niskokalorične su. Na 100 grama imaju oko 350 kalorija, od čega je čak oko 70 g vlakana.

Prisutnost vlakana odmah je bila pokazatelj da bi zaista mogle da pomognu mojoj probavi i podstaknu moja creva da rade svoj posao. Otišla sam u specijalizovanu prodavnicu i 100 grama ljuspica platila nešto manje od 40 kuna (oko 600 dinara). Ta količina traje mi večno, jer konzumiram dve kašičice dnevno. Psilijum ljuspice nemaju ukus, po tom pitanju su ravne čia semenkama. Poprimaju ukus hrane koju im dodajete. Neki ljudi ih piju s mlakom vodom, ali to mi je jako bljutavo i ne mogu da se nateram.

Volim da ih konzumiram ujutro, kao deo svog prvog obroka. Najčešće na dno posude stavim dve kašičice ljuspica i malo sitno mlevenih ovsenih pahuljica. Zalijem ih potom toplom vodom (ne preveliku količinu vode, već onoliko koliko mislim da mogu da upiju). Tada ih promešam i ostavim u vodi dok stavim kafu i obavim jutarnju higijenu. Otprilike 20 minuta kasnije, psilijum i ovsene pahuljice već popiju vodu i dobiju na volumenu. Onda na njih stavljam jogurt. Volim apsolutno sve jogurte pa stavljam onaj koji mi je pri ruci.

Kad se podgreju, ispuštaju sopstveni otrov: S ovih 7 namirnica nema igre!

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Najdraže mi je ako dodam grčki jogurt ili neki probiotik. Na kraju na to stavljam voćne dodatke. Jako volim da iseckam bananu ili dodam sveže borovnice, brusnice ili jagode. Zimi se uglavnom snalazim s odmrznutim šumskim voćem. Nekad znam da izdrobim i kocku čokolade unutra. Mali, slatki greh ujutro automatski mi popravi dan.

Znam, neki ljudi se groze kombinacije voća i jogurta istovremeno. Drugima je, pak, ovo previše kiselo za jutro. Meni je osvežavajuće i telo mi sjajno reaguje. Uostalom, s obzirom da mi je ceo proces već automatizovan, priprema mi traje kratko i savršeno se uklapa u moj jutarnji ritam. Naravno, ovo nije jedini recept koji se može praviti sa ljuspicama. Kreativniji i veštiji od mene prave kolače, palačinke, sokove... I ja ću, jednog lepog dana, a možda i pre, sigurno.

Već od prvog dana, psilijum ljuspice sjajno su delovale na moj probavni sistem. Moje smetnje više nisu toliko izražene, ređe sam naduta, osećam se mnogo poletnije. Kad malo bolje razmislim, ne sećam kad je situacija zadnji put baš eskalirala kao što je pre znalo da se dešava.

Deo zasluga svakako ide i generalnom stabilizovanju ishrane, ali svaki dan se uverim da je ova namirnica zaista čudesno dobro delovala na moje telo i na kraju me dovela do zdrave navike kojom se jako ponosim."

Crni i crveni luk čine čuda za štitnu žlezdu: Ruski lekar pronašao spas za obolele!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs