Obratite pažnju

Kad se podgreju, ispuštaju sopstveni otrov: S ovih 7 namirnica nema igre!

Jedite ih isključivo sveže pripremljene ili hladne

Nutricija 16.06.2018. - 14:05h Autor: fokuzz.com
Foto: Shutterstock

Vrlo često se desi da vam ostane malo jučerašnjeg ručka ili večere, a kako su nas roditelji su nas oduvek učili da nikad ne bacamo hranu, ti obroci nam ostaju za sutra.


Ipak, treba da znate da ne smete sve namirnice da čuvate u frižideru i kasnije podgrevate, jer mogu postati toksične!

 

Sledećih 7 namirnica ni po koju cenu ne treba podgrevati!

 

1. Pirinač
Podgrejani pirinač vas lako može otrovati! Ako ga čuvate na sobnoj temperaturi, u njemu se vrlo brzo razvijaju otrovne bakterije. Da biste izbegli povraćanje ili dijareju, skuvani pirinač čuvajte u frižideru u zatvorenoj posudu. Ovakav, bezbedan je za upotrebu ako ga odmah podgrejete i pojedete.

 

2. Krompir
Ako kuvani krompir čuvate na sobnoj temperaturi, vrlo brzo se mogu razviti bakterije koje izazivaju trovanje hranom. Najbolje bi bilo da već pripremljeni krompir čuvate u frižideru. Kada budete želeli da ga pojedete, možete ga podgrejati u mikrotalasnoj ili na ringli.

 

Od sirotinjskog ručka do vrhunskog specijaliteta: Od sada ćete krompir spremati samo ovako! (RECEPT)

foto: Shutterstock

3. Luk, celer i cvekla
Ove namirnice vrlo često možete naći u supama i čorbama. Ipak, ako ih podgrevate, mogu da ustiti toksine. Razlog za brigu su nitrati koji se u ovim namirnicama nalaze. Naročito je opasno ako ih podgrevate više puta, tako da bi najbolje bilo da zagrejete samo onu količinu koju ćete sigurno pojesti.

 

4. Jaja
Bilo da su kuvana, pržena ili pečena, jaja nikako ne biste smeli da podgrevate. Kako su bogata proteinima, podgrevanje može izmeniti njihovu strukturu i izazavati ozbiljne probleme sa digestivnim traktom.


5. Piletina
Baš kao i jaja, i piletina je vrlo bogata proteinima. Ako je pogrevate, može se desiti da dobijete bolove u stomaku, dijareju ili izazovete povraćanje. Ako zaista želite da pojedete ostatke, postarajte se da je dobro prokuvate, odnosno, da je grejete dovoljno dugo da i unutrašnjost bude topla. Ipak, možda bi bilo bezbednije da je pojedete hladnu u salati ili sendviču.

 

Marinirana piletina: Mešavina začina i ukus kome niko neće odoleti! (RECEPT)

foto: Shutterstock

6. Ulja i masnoće
Mnoga ulja oksiduju vrlo brzo, kao što su ulje od lešnika, oraha, ulje od koštica grožđa i avokada. Ako ih iskoristite ponovo za kuvanje ili pržanje, stvoriće se opasne trans masti. Tačnije, najbolje bi bilo da bilo koju vrstu masnoće ne koristite više puta, već da je bacite odmah nakon upotrebe.
 

7. Pečurke
Poteini u pečurkama menjaju svoju strukturu kada se ponovo zagrevaju i mogu postati vrlo opasne. Takođe, nije preporučljivo ni čuvanje pečuraka na sobnoj temperaturi, jer mogu ispustiti toksine ukoliko ih ne čuvate na suvom i hladnom mestu, kako je preporučeno. Najbolje bi bilo da pečurke konzumirate odmah po pripremi i da ih ne čuvate duže od jednog dana u frižideru.


Namirnice od kojih ćete živeti duže: Imaju neverovatan efekat na ceo organizam!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs