Izbacite ih!

10 svakodnevnih loših navika: Zbog njih vaša koža izgleda 10 godina starije!

Obratite pažnju na ovih 10 stvari koje su u početku izgledale bezazleno, a u realnosti negativno uticale na stanje vaše kože

Nega
14:26h Autor:
10 svakodnevnih loših navika: Zbog njih vaša koža izgleda 10 godina starije!
Foto: Shutterstock

Tajne zdravlja i mladolikosti poznate su svima: pravila ishrana i fizička aktivnost uvek su pravi izbor. Po pravilu, daju vidljive rezultate. Međutim, stanje vaše kože ne otkriva samo zdrav ili nezdrav način života. Takođe govori i o malim detaljima koji su se pretvorili u naše navike, a koji su na početku izgledali bezopasno. Obratite pažnju na ovih 10 stvari koje su u početku izgledale bezazleno, a u realnosti negativno uticale na stanje vaše kože.

1. Položaj u kome spavate

Kada spavate na stomaku, glava je okrenuta na stranu. To dovodi do napetosti u vratu i mišićima ramena, kao i do pogoršanja snabdevanja mozga krvlju. Tamni podočnjaci i otečeno lice druge su posledice ovog položaja. Pokušajte da spavate na leđima ili na strani, ali ne sve vreme. Spavanje u istom položaju može da promeni oblik lica. Još jedna korisna navika za vašu kožu jeste biranje pravog jastuka. Ako spavate na suviše visokom jastuku, poremetićete protok krvi i stvoriti dodatne bore na vratu. Birajte jastuk koji će omogućiti da ne opterećujete vrat i da vam brada ne leži na grudima.

2. Ne nosite naočare za sunce

Pravilna zaštita od sunca je tajna zdrave kože. Štaviše, koža oko očiju je veoma tanka i zato se lako dobijaju bore kada žmirkate zbog jakog sunca. Neka vam postane pravilo da nosite naočare za sunce tokom sunčanih dana, kao i zimi.

3. Hrana

Ako uvek žvaćete na jednoj strani, to može da dovede do asimetrije lica jer mišići na drugoj strani slabe dok na prvoj jačaju.

4. Dugo tuširanje toplom vodom

Iako nas tuširanje toplom vodom opušta, utiče na našu kožu ako to radimo često. Gornji slojevi kože se uništavaju, što dovodi do suvoće i ljuštenja kože. Zbog toga, nemojte preterivati sa toplom vodom kada se tuširate.

5. Korišćenje klime

Klima uređaji isušuju vazduh, a kao rezultat, naša koža postaje suva. Zbog toga, nemojte zaboraviti da je dobro hidrirate i nemojte koristite klima uređaje sve vreme.

Ovih 7 stvari čine da izgledate starije: Podmladite se za čas uz samo nekoliko trikova!

foto: Shutterstock

6. Korišćenje tableta ili pametnog telefona

U tablet ili pametni telefon obično gledamo sa spuštenom glavom, što može da dovede do edema oka i "kornjačinog vrata": mlitave kože i bora. Pokušajte da ne držite glavu savijenu sve vreme dok se dopisujete ili surfujete internetom.

7. Jastučnica

Pamučna posteljina je standardan izbor. Međutim, jastučnice od ovog materijala mogu da oštete kožu i dovedu do stvaranja bora. Šanse za to su veće ako spavate na strani, stalno se okrećete u snu i tako trljate lice o jastučnicu. Zbog toga koristite svilenu ili satensku jastučnicu jer izazivaju manje trenja. Takođe, ne zaboravite da redovno menjate jastučnicu kako biste izbegli mrtve ćelije kože i sakupljanje bakterija. Ovo će vas zaštititi od iritacija.

8. Razgovaranje telefonom

Držanje telefona između uveta i ramena dovodi do stvaranja bora na vratu i opuštanja obraza. Ako često razgovarate telefonom, koristite slušalice.

9. Naslanjanje brade na ruku

Ako imate običaj da držite bradu na ruci dok sedite ispred kompjutera, pokušajte da to ređe radite. Koža lica postaje manje elastična u tom položaju, što dovodi do opuštanja i preranog stvaranja bora.

10. Mrštenje

Tuga dovodi do izraza lica koji su štetni za vašu kožu: namrštene obrve, skupljene usne i napeti mišići lica. Svaki put kada shvatite da se mrštite, pokušajte da zamislite kako pomerate uši nazad bez dodirivanja. Možda zvuči smešno, ali pomaže jer je nemoguće mrštiti se i pomerati uši u isto vreme.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs