obavezno pročitajte

Ovih 7 stvari čine da izgledate starije: Podmladite se za čas uz samo nekoliko trikova!

I najlepša žena može da izgleda starije nego što jeste zbog, recimo, proširenih pora ili retkih obrva. Ako je to tvoj problem, čitaj dalje, postoji rešenje

Nega
Autor:
Ovih 7 stvari čine da izgledate starije: Podmladite se za čas uz samo nekoliko trikova!
Foto: Shutterstock

Bore na licu čine te starijom, a gladak, svež ten znak je mladosti. To je istina, ali istina je i da je tvoje lice odraz života koji si proživela i da su bore tragovi smeha i suza bez kojih ti ne bi bila ti i ne trebaš da ih kriješ. Ali, ponekad izgledaš starije zbog naizgled bezveznih sitnica koje nepotrebno kvare opšti utisak. Na sreću, za sve postoji rešenje.

Proširene pore

Koliko ti godina dodaju: tri.

Zašto: Zbog dugotrajnog izlaganja suncu unutrašnja struktura kože se oštećuje pa pore izgledaju šire. Primetljivije su i kada su začepljene.

Brza pomoć: Zamisli da je svaka pora u obliku slova V, šira na površini nego pri dnu - kaže dr. Emi Wečsler, dermatolog koja je ujedno i psihijatar pa jednako stručno analizira i kako godine utiču na izgled i kako procenjujemo nečije godine prema izgledu.

"Svaki eksfolijant očistiće pore", savetuje dr. Wečsler koja preporučuje upotrebu retinoida ili proizvoda koji sadrže salicilnu kiselinu. I naravno, ne zaboravite kremu za sunčanje sa zaštitnim faktorom da sprečiš štetu od sunca.

Veći zahvat: Možeš da se podvrgneš postupcima kao što su mikrodermoabrazija ili piling koji će ukloniti površinski sloj kože, i tako eliminisati najširi deo pora i vizualno ih smanjiti.

Proređena kosa Koliko ti godina dodaje: tri.

Zašto: Jesi li ikada videla neku ženu s dugačkom i gustom kosom s leđa i onda se iznenadila kad se okrenula i pokazala znatno starije lice? Podsvesno, bujnu i zdravu kosu doživljavamo kao odliku mladosti.

Brza pomoć: Ishrana bogata folatima i gvožđem nahraniće koren kose - kaže dr.Wečsler i napominje da moramo da pazimo da ne izlažemo kosu preteranim stresovima time što je stalno vezujemo u rep ili pravimš pletenice, jer to može dovesti do trajnog gubitka kose. Na tržištu postoji celi niz kozmetičkih proizvoda za povećanje volumena, koji pojačava pojedinačne pramenove pa kosa deluje gušće i bogatije.

Veći zahvat: Ako ti se kosa naglo i vidljivo proredila, a nema nekog očiglednog razloga (recimo, tri meseca pre imala si vrlo visoku temperaturu, upravo si rodila ili si baš prestala da dojiš), ne bi bilo loše pregledati štitnu žlezdu.

Tamne mrlje na koži

Koliko ti godina dodaju: 10.

Zašto: Ružne mrlje koje se obično povezuju sa starenjem zapravo su, tvrdi dr. Wečsler, isključivo posledica oštećenja od sunca i danas ima mnogo 20-godišnjakinja čija je koža puna mrlja zbog preteranog izlaganja sunčevim zracima bez zaštite.

Brza pomoć: Nije dovoljno samo naneti losion sa zaštitnim faktorom pre izlaska iz kuće, nego ga treba redovno nanositi tokom celog dana, a pametno je i nositi odeću koja pokriva dekolte.

Veći zahvat: Piling ili tretman laserom prilično učinkovito uklanjaju tamne mrlje, a pomoći će i Retin-A ili hidrokinon, hemijski spoj koji sprečava stvaranje melanina i uspešno izbeljuje kožu. Ipak, budi oprezna pri upotrebi bilo kakvih hemijskih supstanci jer ponekad dugoročno mogu doneti više štete nego koristi. Ovo će najbolje znati tvoj dermatolog.

Tanke obrve

Koliko ti godina dodaju: pet.

Zašto: Dok muškarcima zbog testosterona dlake obrva rastu kao divlje i postaju sve duže i gušće što su stariji, ženama se obrve s vremenom stanjuju zbog neprestanog čupanja i oblikovanja.

Brza pomoć: Nemojte previše čupati obrve jer ćete oštetiti koren tako da više nikad neće narasti - upozorava dr. Wečsler. Isprobajte neke od preparata za rast obrva kojih danas ima dosta na tržištu, a preporučuje se i uzimanje 5 mg biotina dnevno jer to jača dlačice.

Retke trepavice

Koliko ti godina dodaju: dve.

Zašto: Zavodljivo treptati možeš samo sa gustim dugačkim trepavicama, koje povezujemo s mladošću, kao i gustu kosu.

Brza pomoć: Budi nežna prema svojim trepavicama. Upotrebljavaj posebni odstranjivač šminke koji skida maskaru bez trljanja i neguj ih regeneratorima za trepavice. Naše bake preporučivale su ricinusovo ulje. Zadebljali žuti nokti

Koliko ti godina dodaju: pet.

Zašto: U istraživanju objavljenom u časopisu "Plastic and Reconstructive Surgery" uporedili su neuređene nokte s onima doteranim i lakiranim, i utvrđeno je da nelakirani nokti koji nisu savršeno manikirani deluju starije - možda zato što lak pokriva pravi izgled noktiju, a ako primetimo da su požuteli ili zadebljali, to smesta povezujemo s bolešću i starošću.

Brza pomoć: Posledice loše ishrane vrlo su vidljive na noktima - kaže dr. Wečsler. Ako ne unosiš dovoljno vitamina i tečnosti u organizam, imaćeš slabe nokte pa zato jedi mnogo voća i povrća, integralnih žitarica i nemasnih belančevina. Uz dodatak biotina koji jača nokte, dr. Wečsler takođe savetuje kremu za hidrataciju.

Mršavo lice

Koliko ti godina dodaje: četiri.

Zašto: Ponekad je ipak dobro imati koji kilogram viška. Žene od 40 ili više godina koje imaju povišen indeks telesne mase izgledaju mlađe od svojh vitkijih vršnjakinja, pokazalo je istraživanje Univerziteta "Case Western Reserve" u Klivlendu. Kako to? Kad mršaviš, gubiš masnoću iz lica pa obrazi deluju upalo i staro - objašnjava dr Wečsler.

Brza pomoć: Pazi na ishranu i izbegavaj dijete od kojih se naglo mršavi jer ćeš izgubiti ne samo kilograme, nego i elastičnost kože na licu; kilogrami će se brzo vratiti, ali koža će ostati obešena. Kada se šminkaš, naglasi najobliji deo lica tako da naneseš rumenilo na jagodice pa bronzer na udubljeni deo obraza ispod jagodica.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs