Obratite pažnju na sitnice

Koža vam je previše masna? Možda ste je baš vi uništili, evo na koje načine!

Osobe sa suvom kožom nikad neće razumeti borbu protiv masne kože.

Nega
Autor:
Koža vam je previše masna? Možda ste je baš vi uništili, evo na koje načine!
Foto: Shutterstock

Masna koža je povezana sa našom genetikom, prekomerna proizvodnja hormona dihidrotestosterona (DHT) se prenosi sa nekoga, sa tim se ništa ne može učiniti.

Međutim, možda postoje neke stvari koje vi nesvesno činite sami sebi, što prouzrokuje da vaša koža bude sjajnija nego inače. Na kraju krajeva, kada je u pitanju nega kože, sve je važno, od ishrane do preparata za higijenu.

Evo 4 stvari koje vaša koža pokušava da kaže:

1. Pod stresom ste

Ukoliko ste zabrinuti zbog nekog projekta na poslu ili jednostavno prolazite kroz težak period, upravo taj pritisak dovodi do dodatne proizvodnje stresnog hormona koji se zove kortizol, a jedna od najčešćih neželjenih efekata jeste masna koža. Verovatno ćete videti i neke akne, pošto višak ulja zagreva folikule dlake i proizvodi bubuljice. Studije iz Singapura za srednjoškolce iz 2007. otkrila je da deca koja prolaze kroz stresni ispit imaju više akni i masniju kožu od onih koji su na letnjoj pauzi.

Brzo rešenje za problematičnu kožu: Napravite sami tonik protiv akni! (RECEPT)

foto: Shutterstock

2. Ne koristite odgovarajuće preparate za lice

Osoba koja se bori protiv masne kože mora da uloži dosta napora. Budite pažljivi prilikom korišćenja jakih preparata, jer oni zapravo mogu sprečiti da koža proizvede pravu količinu ulja.Izbegavajte preparate koji sadrže sulfat, jer će koža proizvoditi veću količinu ulja. Umesto hidratantne kreme koristite serum.

3. Često perete lice

Kada se pogledate u odgledalo i vidite masnu kožu imaćete osećaj da morate očistiti lice. Ali ako često čistite lice, više od dva puta dnevno, ipak ste sebi najgori neprijatelj. Sastojci u preparatima, posebno hemikalije i sredstva za sušenje, uklanjaju sa kože prirodna ulja zbog čega koža proizvodi čak i više nego što vam je potrebno. Dovoljno je da ujutru i uveče ošistite lice.

6 lakih trikova za lepotu: Francuskinje se zaklinju u njih!

foto: Profimedia

4. Konzumirate previše mlečnih proizvoda

Mnoštvo mlečnih proizvoda narušava ravnotežu hormona u vašem delu. Nivo testosterona, progesterona i jos 60 drugih hormona, povišava se u telu kada konzumirate mlečne proizvode. Zbog toga mnogi stručnjaci preporučuju smanjenje mleka.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs