Probajte

Stalno masna, neuredna i loša kosa: Rešenje za veliki estetski problem mnogih žena!

Najbolje je koristiti prirodna sredstva za tretman masne kose
Lepi & Zdravi
08:10h Autor:
Stalno masna, neuredna i loša kosa: Rešenje za veliki estetski problem mnogih žena!
Foto: Thinkstock

Masna vam je kosa već dan nakon pranja? Stalno vas prati onaj grozan osećaj mlitave, neuredne i nemoguće kose koju je teško očešljati, pokupiti u rep i zbog kojeg se osećate loše? Bez brige, problem masne kose i vlasišta muči mnoge, a neki se s tim problemom bore već i nekoliko sati nakon samog pranja kose.

Osim što izgleda nehigijenski, nakupljena masnoća može uzrokovati svrab, crvenilo, ospadanje kose (zbog nakupljenih bakterija) i druge probleme koji se naizgled čine nerešivima. Srećom, priroda i u ovom slučaju nudi kvalitetna, jednostavna i isprobana rešenja koja i vama mogu pomoći. Da biste rešili posledicu, treba potražiti uzrok.

Šta uzrokuje taj strašan izgled masne kose?

Uzroci masnog vlasišta

Problem masnog vlasišta i kose ponekad je posledica neurednog pranja kose ili nepravilne, masne ishrane, a češće prekomernog lučenja loja iz lojnih žlezda. Hiperaktivnost ovih žlezda po pravilu je posledica viška muških hormona u organizmu ili prevelikog broja receptora za te hormone pod kožom vlasišta. Receptori su molekuli osjetljivi na određene hemikalije, koje putem takvih receptora postaju aktivne u tkivima. Hormoni mogu biti privremeno ili trajno poremećeni. Ako je poremećaj privremen, mogao bi vam pomoći uredan san, miran život i zdrava ishrana. Ali ako vam to ne pomaže, znači da je vaš hormonalni problem hroničan.

Nije lako delovati na rad žlezda s unutrašnjim lučenjem, ali puno će vam pomoći održavanje vrhunske higijene vlasišta. Ukoliko imate masnu kožu i kosu, perite ih svaki dan da biste sprečili taloženje masnoća, stvaranje peruti, začepljenje pora i razvoj infekcija. Izbegavajte vrlo agresivne šampone za masnu kosu, jer prejako isušuju teme i nadražuju lojne žlezde. Bolje je koristiti blagi šampon za često pranje, na primer dečji. Najbolje je koristiti prirodna sredstva za tretman masne kose.

90% sala čine otrovi: Ako imate bar 3 kg viška, pročistite telo ovim! (RECEPT)

Prirodna sredstva za njegu masne kose

1. Ispiranje limunovim sokom

Zahvaljujući limunskoj kiselini, limun je spasonosan plod za žrtve masne kože i kose. Iscedite 2 cela limuna i umešajte u 4 decilitra vode. Nakon svakog šamponiranja, lagano osušite kosu peškirom, a potom masirajte vlasište s ovom tečnošću. Ostavite je na vlasištu 5 minuta i potom isperite mlakom vodom.2. Limun i sirće

Budite kreativni i kombinujte limun s drugim sastojcima, koji takođe smanjuju aktivnost lojnih žlezda. Limun se odlično slaže s jabukovim ili vinskim sirćetom, čiji je glavni adut protiv masti sirćetna kiselina. U 2 decilitra vode ulijte 2 kašike sirćeta i sok od 1 limuna. Nakon šamponiranja, isperite teme prvo s ovom smesom, a onda s mlakom vodom.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

3. Limun i čaj

Napravite 2 decilitra zelenog, crnog ili čaja od metvice. Kad postane mlak, iscedite u njega pola limuna. Nakon šamponiranja nanesite smesu na kosu i vlasište. Ostavite 10-ak minuta pa isperite u mlakoj vodi. Čaj sadrži taninsku kiselinu, koja djeluje adstringentno (skupljajuće) na kožu i tako suzbija lučenje masti. Ako ste trenutno bez limuna, možete se poslužiti samo čajem ili razređenim sirćetom, ali uvek je bolje da je među sastojcima i limunov sok. 4. Ulje od hamamelisa

Ulje od američke leske ili hamamelisa snažan je adstringent i znatno pomaže kod problematične kože. Nakapajte u šoljicu 4 kapi ovog ulja i 2 kašike vode, te dobro promešajte. Umočite komad vate u ovu smesu i namažite vatom teme. Ponavljajte najmanje tri puta nedeljno, a ako vam se vlasište jako masti, možete ovaj tretman sprovoditi i svakodnevno.5. Razređeno bezalkoholno pivo

Pivo odstranjuje višak masti i ulepšava kosu. Pomešajte čašu svetlog piva (bezalkoholnog) s čašom vode i s tom smesom isperite kosu nakon šamponiranja. Ostavite smesu na kosi 3 do 5 minuta i potom dobro isperite mlakom vodom.

Pevačica (42) svaki dan pije dve kašičice ovoga: Zato ima tanak struk bez sala! (FOTO)

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

6. Soda bikarbona

Beli kristalni prah još je jedno vredno priručno sredstvo protiv masne kose i vlasišta. U litar vode naspite 2 - 3 kašike sode bikarbone i dobro promućkajte. Nanesite smesu na kosu i vlasište i ostavite 20-ak minuta. Potom operite kosu šamponom kao i obično, te isperite mlakom vodom. Provodite ovaj tretman tri puta nedeljno.7. Suvo odmašćivanje

Da biste upili višak ulja s kose i vlasišta, pospite ih dečjim puderom, prahom od sandalovine ili kukuruznim skrobom. Pustite sredstvo da deluje 5 minuta i potom iščetkajte. Ova metoda nije prikladna ako imate slabu kosu koja je sklona lomljenju i opadanju.Korisni saveti prilikom pranja, ispiranja i sušenja kose

Prilikom pranja, masirajte vlasište vrlo nežno, kako kosu ne biste oštetili. Dobro isperite vlasište, da uklonite svaki ostatak šampona i pene. Ne sušite kosu agresivno. Po mogućnosti, nežno je prosušite peškirom. Ako imate vremena, pustite kosu da se sama osuši na suncu.

Ishrana protiv masne kože i kose

Klonite se hrane bogate zasićenim mastima, pržene hrane i rafiniranog šećera. Priklonite se sirovom voću i povrću, sušenom voću, orašastim plodovima i semenkama. Umesto veštačkih sokova pijte sveže voćne ili povrćne sokove i puno obične ili izvorske vode.

Lečenje sodom bikarbonom: Terapija koja čisti telo od teških bolesti! (RECEPT)

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs