Obratite pažnju

7 velikih zabluda o zdravlju i higijeni: Svakodnevnim navikama razarate svoju lepotu i mladalački izgled!

Mi vam danas otkrivamo koje su to greške koje većina nas pravi i kako da ih izbegnete

Nega
Autor:
7 velikih zabluda o zdravlju i higijeni: Svakodnevnim navikama razarate svoju lepotu i mladalački izgled!
Foto: Shutterstock

Od malena slušamo roditelje koji nam ponavljaju "čistoća je je pola zdravlja". Ova stara izreka sadrži mnogo istine. Održavanje higijene i briga o sebi nisu teški, ali i dalje smo skloni da s vremena na vreme stvari radimo pogrešno. Te greške nas ne koštaju samo lepote, već i zdravlja. Mi vam danas otkrivamo koje su to greške koje većina nas pravi i kako da ih izbegnete.

1. Prekrivate usta rukom kada kašljete ili kijate

Kada prekrijemo usta rukama dok kašljemo ili kijamo, mi pomažemo bacilima da se rašire po našem licu. Rezultat je osip, crvenilo i druge neprijatne posledice. Ovo je naročito opasno kod zaraznih bolesti jer trljanje očiju rukom može da dovede do zapaljenja kapka.

Pravilno: pokrijte usta papirnom maramicom za jednokratnu upotrebu. Ako je nemate kod sebe, pokrijte usta unutrašnjim delom lakta.

2. Sečete nokte

Noktna ploča je izgrađena od ljuspica koje se slažu jedna na drugu poput pločica. Kada sečete nokte, narušavate njihovu strukturu: oni počinju da se ljušte i lome.

Pravilno: ako morate da skratite duge nokte, isečite ih više nego što želite da ih skratite, a ostatak skratite turpijom. U ostalim slučajevima, samo ih isturpijajte.

3. Stavljate olovku za oči na unutrašnju stranu kapka

Olovke, a naročito četkica za ajlajner, sadrže bakterije koje mogu da izazovu infekciju ako pronađu put do sluznice oka. Pomešan sa suzama, ajlajner je idealna sredina za njihovo razmnožavanje.

Pravilno: ako želite da istaknete donji kapak, koristite senku za oči i uvek je stavljajte na određenoj udaljenosti od linije rasta donjih trepavica.

Znakovi na telu koji upozoravaju: Ovih 9 simptoma nikako nemojte da ignorišete!

foto: Shutterstock

4. Čačkanje nosa

Vaši prsti su dom raznih bakterija koje mogu da izazovu infekciju u unutrašnjosti nosa. Ovo je naročito opasno ako vam je zapušen nos jer se infekcija može proširiti od nosne šupljine do sinusa i dovesti do sinusitisa.

Pravilno: Očistite nos tako što ćete uvlačiti vodu levom i desnom nozdrvom naizmenično. Još bolje - koristite poseban uređaj za čišćenje nosa.

5. Svakodnevno korišćenje gela za tuširanje

Naša koža je naseljena korisnim bakterijama koje nas štite od infekcija i održavaju prirodnu vlažnost. Svakodnevno korišćenje gela za tuširanje uklanja ovu zaštitnu barijeru. Naše telo postaje podložno bolestima, a koža suva što može dovesti do ekcema.

Pravilno: Svakodnevno korišćenje gela i spauna potrebno je samo na rukama, pazusima i ispod pojasa. Ostale delove tela perite gelom na svaka dva dana.

6. Korišćenje previše paste za zube

Previše paste na četkici čini da dlačice samo klize preko zuba umesto da ih stvarno čiste, što znatno smanjuje kvalitet pranja.

Pravilno: preporučena količina paste za zube jeste kuglica veličine zrna graška za odrasle, a za decu kuglica veličine zrna pirinča.

7. Korišćenje previše balzama za kosu

Balzam za kosu je guste strukture zbog silikona i drugih sastojaka koje sadrži, a čija je svrha da učine kosu glatkom i sjajnom. Ako koristite previše balzama, kosa će vam se brže prljati. Suviše proizvoda na temenu zatvara pore, što dovodi do povećanog lučenja masnoće i sporijeg rasta kose.

Pravilno: optimalna količina balzama je veličine novčića, a stavljajte ga samo na suve i procvetale krajeve.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs