Obratite pažnju

Znakovi na telu koji upozoravaju: Ovih 9 simptoma nikako nemojte da ignorišete!

10 znakova na telu koji ukazuju na probleme sa zdravljem

Saveti stručnjaka
Autor:
Foto: Shutterstock

1. Seda kosa pre 40 godine


Sede vlasi su prirodna pojava koja često zavisi od genetike. Ali ako imate više od 50 posto sede kose već u 30. godini života, a takve slučajeve nemate u porodici, to može biti znak dijabetesa.

 

2. Mladeži


Iako je većina mladeža na telu bezopasna i benigna, neki mogu biti poprilično opasni, posebno oni koje su nastali sunčanjem. Senilna ili aktinična keratoza nastaje delovanjem sunca i njegovog UV zračenja pa se ubraja u prekancerogene promene na koži.

 

3. Beonjača


Beonjača bi trebala da bude uvek bela. Osim neispavanost ili prehlade ovaj deo oka može da otkrije i neke opasne promene u vašem orrganizmu.

Žuta beonjača može da bude znak žutice, problema s jetrom i žuči. Crvena može biti znak visokog krvnog pritiska ili virusnog oboljenja poput konjuktivitisa.

4. Ispucale usne


Neugodne pukotine na usnama mogu biti uzrokovane promenama temperature i vetra. Ali pukotine koje se često javljaju na završecima usana i unutrašnje ranice mogu biti znak manjka vitamina B i cinka. Ako je pucanje usana učestalo uzrok može biti gljivična infekcija.

 

5. Otečeni vrat


Ako ste primetili da vam vrat izgleda otečeno, što pre potražite savet lekara. Otok na prednjem delu vrata najčešće uzrokuju problemi saštitnom žlezdom koji su uobičajeni kod žena između 20 i 50 godina.

 

6. Gubitak obrva


Obrve s godinama postaju ređe, ali nagli gubitak dlačica može biti znak problema sa štitnom žlezdom, hipertireoze - preaktivne štitne žlezde ili hipotireoze - smanjenog rada štitne žlezde. Ovakve promene popraćene su i gubitkom kose.

7. Crveni dlanovi


Užareni i crveni dlanovi mogu biti uzrok dermatitisa, ekscema ili alergijske reakcije na metale, lekove, hranu ili piće. Ali, isto tako, ovakva promena može biti znak otežanog rada i bolesti jetre.

 

8. Hladna stopala


Stopala su deo tela najudaljeniji od srca i zbog toga se vaskularne bolesti prvo manifestuju na njima. Rejnaudova bolest je autoimuna bolest koja uzrokuje stezanje žila u delovima tela kao što su ručni i nožni prsti, nos i uši, zbog čega oni postaju hladni, bledi pa čak i utrnuti.

 

9. Crveni obrazi


Iako su nagle promene na licu uobičajene kod žena između 30 i 55 godina života i mogu biti uzrokovane hormonalnim promenama, promenom temperature i ljutom hranom, rumeni obrazi mogu upućivati i na rosaceu - hroničnu kožnu bolest koja pogađa većinom žene, a čiji uzrok je nepoznat.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs