Pazite se

8 znakova da štitna žlezda ne radi kako treba: Ovo su najčešći simptomi na koje treba da obratite pažnju!

Ako se bez posebnog razloga osećate nervozno i neuravnoteženo, možda imate hiperaktivnu štitnu žlezdu koja čak može da prouzrokuje napade panike

Medicina
Autor:
8 znakova da štitna žlezda ne radi kako treba: Ovo su najčešći simptomi na koje treba da obratite pažnju!
Foto: shutt, Shutterstock

Štitna žlezda, leptirasta žlezda u vratu, proizvodi hormone ključne za metabolizam i aktivnost mozga, pa neuravnotežen rad štitnjače može da uzrokuje brojne zdravstvene probleme. Sledećih osam simptoma česti su znakovi da štitnjača proizvodi previše ili premalo hormona.

1. Promene u spavanju

Nesanica može biti znak da štitna žlezda proizvodi previše hormona (hipertireoza). S druge strane, pojačan umor i sklonost spavanju (osećate se umorno i nakon celonoćnog sna, ili vam se spava tokom dana) ukazuju na hipotireozu, odnosno stanje u kojem štitnjača ne proizvodi dovoljno hormona.

2. Neobjašnjiv osećaj težine i mentalni zamor

Ako se bez posebnog razloga osećate nervozno i neuravnoteženo, možda imate hiperaktivnu štitnu žlezdu koja čak može da prouzrokuje napade panike. A zbog nedovoljnog rada štitnjače mogu da se pojave osećaj mentalne zamagljenosti“, potištenost, zaboravljivost i poteškoće sa koncentracijom.

3. Promene u probavi

Konstipacija (zatvor) može biti znak da štitna žlezda nije dovoljno aktivna. Prekomerna aktivnost štitnjače ima suprotan efekat, pa simptom hipertireoze može biti pojačana osetljivost creva i učestale stolice.

Simptomi lupusa: Najčešće pogađa žene, može da strada i štitna žlezda!

foto: Shutterstock

4. Opadanje kose

Proređivanje kose i posebno obrva može biti znak bolesti štitne žlezda. I premalo i previše aktivna štitna žlezda ometa ciklus rasta kose, koja može da oslabi i pojačano opada.

5. Prekomerno znojenje

Osećaj vrućine i obilno znojenje čak i u situacijama bez stresa i napora, mogu biti znakovi hiperaktivne štinjače. Hipertireoza ubrzava metabolizam, pa se telo “pregrejava“.

6. Neobjašnjive promene u telesnoj težini

U hipotireozi usporava se metabolizam i sagorevanje hrane, što može da uzrokuje debljanje. I obrnuto, hipertireoza ubrzava metabolizam, pa možete da imati pojačan apetit, a i da gubi na težini.

7. Osećaj da ćete iskočiti iz kože

Kod hipertireoze odnosno prekomernog rada štitnjače, često se javlja osećaj prevelike energetske napregnutosti“, kao da ste popili veliku količinu kafe, a često je i lupanje srca.

8. Ginekološki problemi

Skraćen menstrualni ciklus jedan je od tipičnih znakova prekomernog rada štitnjače. Ako pak štitnjača proizvodi premalo hormona, menstruacija može postati teže podnošljiva i trajati duže. Problemi sa štitnjačom povećavaju rizik od neplodnosti i spontanog pobačaja.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs