Autoimuna oboljenja

Simptomi lupusa: Najčešće pogađa žene, može da strada i štitna žlezda!

Kad se imunitet okrene sam protiv sebe, može da napadne baš svaki organ, dok najčešće stradaju bubrezi

Medicina
Autor:
Simptomi lupusa: Najčešće pogađa žene, može da strada i štitna žlezda!
Foto: Shutterstock

Sistemski eritemski lupus je autoimuna bolest u kojoj imuni sistem postaje hiperaktivan i napada normalno, zdravo tkivo.

Lupus dovodi imuni sistem u stanje u kome on nije u mogućnosti da pravi razliku između antigena i zdravog tkiva. Bolest češće pogađa žene - od 10 odraslih sa dijagnozom lupusa, čak 9 su pripadnice nežnijeg pola. Obično se razvija tokom reproduktivnog perioda žene, odnosno između 15. i 44. godine.

Za lupus još uvek ne postoji lek i spada u bolesti koje se nose do kraja života, ali u svetu postoji nekoliko terapija koje se koriste radi olakšavanja simptoma obolelih. Uzrok takođe nije poznat, ali se zna da je u nekim slučajevima odgovorna genetika.

Dodatni problem sa lupusom jeste to što će retko koji pacijent, pa čak i lekar, odmah posumnjati na lupus. Simptomi ove bolesti variraju, ima ih dosta, a ovo su neki od najjasnijih:

1. Osip na licu u obliku leptira

Karakterističan osip koji se prostire preko nosa i predela ispod očiju, tako da formira oblik leptira. Ipak, može da se javi i na drugim delovima tela. Lupus može da izazove i oštećenje delova skalpa i opadanje kose.

2. Bol u zglobovima

Ovaj simptom pogađa čak 70 odsto obolelih od lupusa i javlja se među prvim znakovima. Ipak, treba da znate kako da razlikujete bol uzrokovan lupusom od simptoma reumatoidnog artritisa - kod artritisa bol u šakama i bolovima je isti sa obe strane tela, dok kod lupusa može da varira. Lupus retko izaziva bol u kukovima, leđima i vratu.

Kako je Stiven Hoking prevario medicinu: Sa njegovom bolešću živi se najviše 10 godina, a on je uspeo više od 50!

foto: Profimedia

3. Kratak dah i bol u grudima

Postoje slučajevi lupusa u kojima bolest napada ovojnicu pluća i izaziva oticanje tečnosti, koja počne da okružuje ovaj organ. Zbog toga se javlja teško disanje. Na isti način lupus može da ugrozi i srce i izazove perikarditis, upalu srčane ovojnice.

4. Problemi sa bubrezima

U pitanju je jedna od najčešćih komplikacija lupusa. Toliko se često javlja, da mnogi stručnjaci čak dele slučajeve lupusa sa uticajem na bubrege od slučajeva u kojima bubrezi ostaju netaknuti. U ovom slučaju, antitela napadaju bubrege i to tako jako da je ponekad potrebna dijaliza ili čak transplantacija, i to u veoma kratkom roku.

5. Mentalno zdravlje

Uticaj na mozak je dosta ređi, ali se dešava. Neki ljudi imaju napade, glavobolje, postaju zbunjeni, a javljaju se i manje specifični neurološki simptomi, zbog čega bolest može da ostane neprimećena dugo vremena. Najopasniji slučajevi su oni kada lupus pogodi centralni nervni sistem.

6. Anemija

Lupus može da napadne sve ćelije koje se nalaze u krvi, pa tako i da izazove anemiju.

Popravite krvnu sliku za tren: Napravite sami prirodan napitak koji će vas preporoditi!

foto: Shutterstock

7. Hronični umor

Biti umoran u današnje vreme nije čudno, i ovo nije simptom lupusa, već posledica - sa svime što vam ova bolest izazove u imunom sistemu, sasvim je logično da i hornični umor dođe zajedno sa ostalim simptomima, piše Women's Health. Ako je umor postao takav da vas sprečava da obavljate uobičajene aktivnosti, vreme je za posetu lekaru.

8. Temperatura

Lupus ima periode mirovanja i razbuktavanja, koji se smenjuju. Tokom aktivnog perioda, česte su povišene telesne temperature. U slučaju lupusa, temperature su oko 38.8.

9. Neobjašnjiv gubitak težine

Naglo mršavljenje bez dijete ili vežbanja može biti znak brojnih ozbiljnih bolesti, uključujući i rak. U slučaju lupusa kada se imunitet okreće sam protiv sebe, štitna žlezda i mnogi drugi hormoni mogu da budu pogođeni, što je čest uzrok naglih promena u telesnoj težini.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs