Zova je u punom cvatu i svakako je vreme da taj predivan miris i aromu spremimo i za naredne mesece. Mi smo izdvojili divan domaći recept za sirup u kojem će svi uživati.
Zovini cvetovi se beru tokom sunčanog vremena i to samo oni potpuno rascvetani sa žutim sladonosnim prahom. Pazite gde je berete, zagađena mesta i kanali nikako nisu dobra opcija, potrudite se i pronađite nezaprljani grm ove mirisne i lekovite lepotice.
Čudo od biljke, nema šta ne leči od glave do pete: Svaka kuća treba da je ima! (RECEPT)
Ovo je mera za otprilike 4l sirupa, ukoliko želite više ili manje prilagodite razmeru svojim potrebama. A to znači da ćete na 10 cvetova koristiti litar vode, kilo šećera i jedan limun, odnosno na 100 cvetova trebaće vam 10 litara vode, 10 kilograma šećera i 10 limuna, po mogućnosti nešpricanih.
Trebaće vam i veće posude, kao i čiste pripremljene staklene flaše sa čepovima za skladištenje. Što se tiče "lajt" varijanti sa manje šećera, znajte da je šećer prirodni konzervans i da smanjivanjem njegovih razmera za pripremu rizikujete kasniju kvarljivost sirupa.
Sastojci za sirup od zove: 30 cvetova zove 3 l vode 4 dag limunske kiseline 3 limuna 3 kg šećera
Posle ovoga, počećete da zamrzavate limun: Razlog je fascinantan!
Pripema:
1. Potopite cvetove zove u vodu sa limunskom kiselinom i na kriške isečenim limunovima s korom. Dobro izmešajte i ostavite da odstoji na hladnom i tamnom mestu 24 sata. 2. Drugi dan tečnost procedite, pa dodajte šećer i dobro promešajte. Ostavite da stoji još 24 sata uz povremeno mešanje. 3. Nakon 48 sati sirup je spreman za pretakanje i skladištenje u staklene flaše. Na ovaj ga način možete čuvati do godinu dana na hladnom i tamnom mestu.
Ubija želju za slatkišima, alkoholom i cigaretama: Biljka koju sami možete da uzgajate kod kuće!