Kako se pravilno koristi gavez: Prirodna pomoć u kućnoj apoteci

Sveži listovi i cvetovi u proleće preporučuju se kao namirnica za jačanje celog organizma i imunog sistema

Lepi & Zdravi
09:51h Autor:
Kako se pravilno koristi gavez: Prirodna pomoć u kućnoj apoteci
Foto: Shutterstock

Gavez je biljka za koju je poznato od davnina da pomaže kod raznih zdravstvenih problema, a jedini je prirodni lek koji pomaže kod čukljeva i deformacije palca. Raste uz potoke na vlažnom tlu i na vlažnim livadama niskog šumskog područja.

Lekovita biljka gavez može da pomogne kod psorijaze, proširenih vena, deformacije palca, uganuća i iščašenja, reume i artritisa, bolova u leđima, rana, lomova i krvarenja, otoka i ogrebotina, peruti, gihta.

foto: Shutterstock

Tinktura gaveza koristi se i za lečenje kožnih bolesti i tegoba, pa je efikasna u regeneraciji kožnog epitela u situacijama kada se mučite sa starom, naboranom kožom. Sveži listovi i cvetovi u proleće preporučuju se kao namirnica za jačanje celog organizma i imunog sistema.

Koren se bere u proleće ili u ranu jesen, očišćen se suši na suncu ili na veštačkoj toploti. List i cvet beru se za vreme cvetanja, od maja do avgusta, a koren se skuplja u proleće i kasnu jesen. Nakon što se iskopa, opere se i prosuši, seče na komadiće i do kraja osuši na toplom mestu.

foto: Shutterstock

Od gaveza se pripremaju čaj, oblozi, kupke, mast, tinktura i biljne kapi. Preparati od ove biljke ne smeju se držati u metalnim posudama.

Obloge od gaveza

Pomešajte nekoliko kašičica osušenog mlevenog korena gaveza s dovoljno vruće vode da se napravi pasta. Namažite pastu na platno i prislonite na ranu. Obloge obnavljajte svaka dva do četiri sata.

Mast od gaveza

Pomaže i ljudima i životinjama. Ako je primenite odmah kod sveže rane, sprečava trovanje krvi, a uz nju i najdublje rane zarastaju bez ožiljaka. Četiri do šest svežih, opranih korenova sitno isecite i u oko 250 g gi (ghee) maslaca kratko prepržite, ostavite da stoji preko noći. Sledećeg dana zagrejte, procedite kroz krpu i istisnite. Odmah napunite čiste plastične posude i čuvajte u frižideru.

Trudnice ne bi trebalo da upotrebljavaju gavez.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs