Nema šta ne leči

Kantarionovo ulje uvek treba imati u kući: Jedna bočica za desetak bolesti!

Ima antibakterijsko, antivirusno i antimikotično (protivgljivično) delovanje i bogato je hipericinom, taninima i flavonoidima koji deluju protivupalno i pomažu epitelizaciju kože
Medicina
15:48h Autor:
Foto: Thinkstock

Kantarionovo ulje se dobija od istoimenog žutog cveta. Ova lekovita biljka raste uz ivice šuma, po čistinama, livadama i uz živice, a cveta tokom celog leta. Upravo je jul mesec kada je najlakše nabrati kantarion jer najviše cveta upravo u ovo doba.

 

Od davnina je poznata u narodnoj medicini kao biljka čija je lekovitost širokog spektra. Ima antibakterijsko, antivirusno i antimikotično (protivgljivično) delovanje i bogato je hipericinom, taninima i flavonoidima koji deluju protivupalno i pomažu epitelizaciju kože.

 

Kad ništa nije pomoglo, nanela sodu bikarbonu i sirće: Rešila se upornih gljivica! (RECEPT)

 

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ako imate problema s kožom, ili ste izgoreli na suncu, kantarionovo ulje biće odličan izbor za negu kože. Samo imajte na umu da je ulje fototoksično i nije pogodno za sunčanje. Najbolje je da ga koristite u večernjim satima kada se nema sunca. Možete da ga nanesete na sve vrste rana.

 

Osim toga, ovo ulje će pomoći i kod upale jajnika, vaginalnih infekcija, gljivica i virusnih infekcija, uključujući HPV, herpes, hemoroida, proširenih vena, čireva, ožiljaka, strija i akni, reume i gihta, upale mišića i nerava. Sprečava rane od dugotrajnog ležanja, pa se preporučuje i bolesnicima koji stalno leže u sprečavanju dekubitusa.

 

Sprečavaju holesterol, dijabetes, giht za 12 dana: Evo kako da koristite šumske jagode! (RECEPT)

 

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Koristi se i kod menstrualnih grčeva te za ublažavanje bolova u mišićima. Još će biti efikasnije ako istovremeno pijete i čaj od kantariona.

 

Kako ga napraviti?

 

Litar hladno presovnog ulja (na primer maslinovog) sipajte u prozirnu staklenu bocu i dodajte 100 g kantariona. Bocu prekrijte gazom i učvrstite gumicom. Ostavite na sunčanom mestu 40 dana kako bi cvetovi otpustili ulje. Dobijenu tamnocrvenu tečnost potom dobro procedite kroz gazu i dodatno pritisnite cvetove. Čuvajte u tamnoj staklenoj boci na sobnoj temperaturi.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs