Obratite pažnju

Dete vam se igra gumenim igračkama tokom kupanja: Pravite kardinalnu grešku, tako mu ugrožavate zdravlje! (VIDEO)

Unutrašnji deo plastičnih igračaka kojima se deca igraju u kadi prepun je bakterija i gljivica, što se vidi golim okom tek kad ih dete, igrajući se, pritisne, a iz njih izađe tamna gusta tečnost, stoji u saopštenju naučnika

Vaše dete & vi
11:01h Autor:
Dete vam se igra gumenim igračkama tokom kupanja: Pravite kardinalnu grešku, tako mu ugrožavate zdravlje! (VIDEO)
Foto: Profimedia

Grupa američkih i švajcarskih naučnika zaronila je malo dublje u svet šarenih dečijih igračaka za kupanje i otkrila njihovu prljavu tajnu – mnoštvo mikroba, među njima su i bakterije Legionella i Pseudomonas aeruginosa, uzročnice brojnih zaraznih bolesti.

Bilo kakav plastični materijal uronjen u vodu u kadi idealna je podloga za razvoj gljivica i bakterija, podsetili su naučnici sa švajcarskoga državnog Instituta za akvatičke nauke i tehnologiju u Cirihu i s američkog Univerziteta u Ilinoisu.

"Unutrašnji deo plastičnih igračaka kojima se deca igraju u kadi prepun je bakterija i gljivica, što se vidi golim okom tek kad ih dete, igrajući se, pritisne, a iz njih izađe tamna gusta tečnost", stoji u saopštenju naučnika koje je u utorak objavila švajcarska vlada.

Uništava viruse, gljivice i bakterije: Ovo ulje morate da imate u kući!

Mnogi roditelji misle da su patkice i druge igračke kojima se deca igraju dok se kupaju u kadi čiste upravo zbog potapanja u vodi i da im ne treba neko posebno dodatno čišćenje. Reč je o gumenim igračkama koje pište kad ih stisnete i pritom prskaju vodu. Upravo se ta voda koja se usisava u gumenu igračku, a nije ispražnjena, pretvara u leglo bakterija, upozorili su.

Švajcarski i američki naučnici izveli su eksperiment s igračkama za kupanje i vodom koji je trajao 11 nedelja. Neke igračke su izložili čistoj, a druge prljavoj vodi koja je sadržala ostatke sapuna i telesne izlučevine. U unutrašnjosti gumenih igračaka koje su nakon 11 nedelja isekli na pola otkrili su između 5 i 75 miliona ćelija po kvadratnom centimetru. Istakli su da je uočena razlika u količini ''prljavštine'', u zavisnosti od vrste vode u koju su bile uronjene.

U gotovo 60 odsto igračaka pronađene su gljivice, a potencijalno patogene bakterije, kao što su Legionella i Pseudomonas aeruginosa, u 80 posto analiziranih igračaka. Pseudomonas aeruginosa obično ne izaziva infekciju kod zdravih ljudi, a ako je i izazove, obično je blaga. Mnogo teže infekcije javljaju se kod hospitalizovanih osoba s nekim drugim bolestima i stanjima. Jedan su od najčešćih uzročnika nozokomijalnih infekcija, odnosno infekcija koje se javljaju kod pacijenata u bolnicama.

Da gljivice nestanu preko noći: Recepti naših baka od sode bikarbone, jogurta i skroba!

foto: Profimedia

Patogen je mikroorganizam koji izaziva bolest. Naučnici su istakli da spomenute bakterije i gljivice uglavnom ne ugrožavaju zdravlje deteta jer se njegov imunitet uspešno odbrani, ali do potencijalnih problema dolazi u slučaju postojanja otvorenih ranica koje se mogu dodatno inficirati i kod dece koja imaju problema s ekcemima.

Mikrobiolog Frederik Hams, jedan od učesnika istraživanja, rekao je da bakterije iz plastičnih igračaka kod neke dece jačaju imunitet, što je pozitivno, ali u nekim slučajevima mogu rezultirati želudačno-crevnom infekcijom, infekcijom oka ili uha. Da li treba zbog svega navedenog deci uskratiti plastične patkice za vreme kupanja u kadi? Hams je protiv tako drastičnog rešenja i savetuje pooštrenje pravila kada su posredi polimerni materijali od kojih se dečije igračke za kupanje proizvode. Ali dok čekamo novu generaciju plastičnih patkica, preporučljivo ih je jednom nedeljno dobro oprati i dezinfikovati. Najbolje ih je dobro izribati običnim antibakterijskim sapunom, a potom im unutrašnjost isprati mešavinom sirćeta i sode bikarbone. Zatim ih ocedite i ostavite da se osuše do sledećeg kupanja.

10 sjajnih primena sode bikarbone: Pravo malo multipraktik čudo! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs