Nema gde ne pomaže

10 sjajnih primena sode bikarbone: Pravo malo multipraktik čudo! (RECEPT)

Soda bikarbona je stvarno korisna: može ukloniti tvrdokorne mrlje, istjerati kukce, poslužiti kao prirodni dezodorans i još puno toga. Doznaj što još sve možeš s njom...

Lepi & Zdravi
17:36h Autor:
10 sjajnih primena sode bikarbone: Pravo malo multipraktik čudo! (RECEPT)
Foto: Profimedia

Ovih 10 trikova će ti pokazati da je soda bikarbona pravo malo multipraktik čudo.

1. Mešavina sode i vode čisti naše ruke temeljnije nego sapun i posebno je korisno za osetljivu kožu (za razliku od agresivnih sapuna).

2. Masna ti je kosa i nemaš vremena za pranje? Jednostavno umasiraj malo sode u kosu. Ako imaš tamnu kosu, pripazi da ti ne ostanu beli tragovi. Takođe je korisna i kod pranja kose: pomešaj prašak i vodu u razmeri 1:3, umasiraj na kosu, ostavi kratko da deluje, pa zatim temeljno isperi kosu.

Sprečava pojavu sedih i opadanje kose: Čudo od maske žene koriste vekovima! (RECEPT)

foto: Shutterstock

3. Nemaš dezodorans pri ruci? Soda bikarbona može da posluži kao i prirodni dezodorans – jednostavno pomešaj 10-15 ml vode s malo praška i gotovu smesu nanesi ispod pazuha. Dok mnogi dezodoransi sadrže toksične stvari, ova bezopasna alternativa uklanja znoj i štiti ti kožu.

4. Ema Stoun i drugi poznati se kunu u piling od sode bikarbone koji neutralizuje kiselost kože i obogaćuje je kiseonikom. Evo kako da napraviš piling: promešaj dve trećine sode i trećinu vode i nanesi na lice. Ipak, mi upozoravamo, možda je bolje ovo izbegavati na osetljivoj koži lica.

Čudotvorni kvasac: Kako se koristi u borbi potiv bubuljica, masne kože i kose!

foto: Profimedia

5. Mešavina sode bikarbone i vodonik peroksida (ima ga u svakoj apoteci) može da posvetli požutele tragove od laka na noktima. Smesu nanesi na četkicu za zube, protrljaj i ostavi 3 minuta da deluje, pre nego što ukloniš smesu.

6. Nezgode kod samotamnjenja kože se daju lako ukloniti uz pomoć sode i limuna.

7. Soda bikarbona sa svojim antibakterijskim delovanjem je i poseban tajni savet za čišćenje četkica za šminku. Stavi svoje četkice u posudu s toplom vodom i par kašičica sode i ostavi da deluje minut-dva. Nakon toga, dobro isperi.

Bolesti, zaraze, herpes: Ovo može da se desi kada koristite testere za šminku!

foto: Profimedia

8. Soda je idealan pomoćnik za opekotine, smanjenje crvenila i ublažavanje uboda od komaraca. Najbolje se okupaj u hladnoj vodi pomešanoj sa sodom ili jednostavno nanesi takvu smesu na oštećena područja.

9. Za suve i osetljive ruke je vrlo koristan piling od sode i maslinovog ulja. Omekšava kožu i hidrira je.

10. Odvod u tušu ili sudoperi ti je opet zapušen? Pomešaj po pola količine sirćeta i sode i prospi u odvod (sva prljavština će izaći na površinu zbog reakcije). Nakon 5 minuta zalij vrućom vodom.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs