Menjaju se kako starimo

Šta stidne dlačice otkrivaju o zdravlju: U ovom slučaju treba da se javite lekaru!

I dok se mnogi još uvek zgražavaju nad "prirodnim izgledom" intimnog područja, lekari se slažu u tome da stidne dlake mogu mnogo toga da otkriju o našem zdravlju
Nega
15:00h Autor:
Šta stidne dlačice otkrivaju o zdravlju: U ovom slučaju treba da se javite lekaru!
Foto: Thinkstock

Brazilska depilacija uzela je maha poslednjih godina i postala pravi hit među oba pola, ali lekari upozoravaju – uklanjanje dlaka s intimnog područja može biti opasno za zdravlje.

I dok se mnogi još uvek zgražavaju nad "prirodnim izgledom" intimnog područja, lekari se slažu u tome da stidne dlake mogu mnogo toga da otkriju o našem zdravlju.

Stidne dlake, baš kao i ostatak našeg tela, menja se kako starimo. Kada žene uđu u menopauzu, usporava se i rast stidnih dlaka, objašnjava ginekolog Rakel Dardik za Prevention. Postaju tanje i počinju da sede, baš kao i vlasi na glavi.

Šta treba da uradite pre brazilske depilacije: Najvažnija stvar!

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Hormoni

Hormoni su pravi pokretači našeg tela, mogu da nam budu "najbolji prijatelji, ali i neprijatelji". Regulišu naš imuni sistem, ali i raspoloženje. Posebno je to vidljivo kod žena u predmenstrualnom periodu. Kada se nivoi hormona u telu poremete, nastaju i zdravstveni problemi koji mogu da prouzrokuju nakupljanje neželjenih kilograma, osećaj umora, prekomeran rast dlaka po telu...

Ako ste primetili da vam je intimno područje dlakavije nego pre, možda je vreme da odete na proveru štitaste žlezde i hormona. Osim stidnih dlaka, neuobičajen nivo testosterona delovaće na gušći rast dlaka i na drugim delovima tela, dok će kosa postati tanja. Mogu da se pojave i akne, ali i glas može da postane dublji.

Spavate sa gaćicama: Doktorka otkriva koliko je to opasno po zdravlje!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Urasle dlake

Iako je potpuno uklanjanje dlaka s intimnog područja postalo pravi hit, više od 80 odsto žena uzrasta od 16 do 40 godina, od 333 žene koje su učestvovale u istraživanju 2012. godine na Univerzitetu Texas Medical Branch, izjavilo je da na intimnom području ostavljaju tek deo dlaka ili da ih potpuno uklanjaju. Uklanjanje dlaka brijačem, ali i učestalim depiliranjem voskom može da izazove probleme s uraslim dlakama zbog upale folikule dlake na tankoj koži intimnog područja.

To može da bude vrlo neprijatno i bolno, a urastanje dlaka je jedan od znakova koji ženama poručuje da je vreme da se ostave brijača kao primarnog načina uklanjanja dlaka s osetljivog intimnog područja i tako spreče nastanak iritacije, osipa i drugih neprijatnih simptoma koji ne zaobilaze ni muškarce.

Tokom istraživanja pokazalo se i da mršavije osobe češće uklanjaju sve stidne dlake, dok se osobe s prekomernom težinom teže odlučuju na taj potez. To je dobra odluka jer gojazne osobe koje skidaju stidne dlake imaju veći rizik od nastanka zdravstvenih komplikacija poput genitalnih infekcija, abrazije...

<\/div>
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs